Aniversarea a 159 de ani de la Mica Unire, celebrată de românii din Harghita (Galerie FOTO)

Ziua Unirii Principatelor Române a fost celebrată în Harghita prin expoziții, proiecții, concursuri de desene tematice, scurte spectacole și scenete susținute de elevi, expozeuri și un inedit atelier de scriere cu pana, cu tocul și cu penița, instrumente cu care înaintașii noștri au consemnat istoria. La finalul manifestăilor aniversare, românii s-au prins în tradiționala Horă a Unirii.

Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au început în municipiului reședință al județului Harghita, Miercurea Ciuc, marți, cu un eveniment organizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” și Colegiul Naţional „Octavian Goga”. Evenimentul, organizat la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, a inclus vernisajul expoziției fotodocumentare „De la Mica la Marea Unire”, prezentând o scurtă istorie a materialelor pe care s-a scris de-a lungul vremii și a obiectelor de scris folosite. Au umat prezentări ale istoriei Principatelor Române și unirii lor sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Acestea aveau să fie urmate de atelierul de scriere cu instrumente specifice epocii evocate, apreciat la superlativ de elevii „provocați” să transcrie cu pana, cu tocul și cu penița pasaje din documentele prezentate în expoziţia dedicată Micii Uniri.
„Vrem să îi aducem pe copii mai aproape de acel moment, să vadă şi ei cum scriau înaintaşii noştri, cum s-au scris documentele istorice, cât de anevoios era să scrii cu un asemenea instrument şi cât de simplu e astăzi să tastezi la tastatură. E important să cunoască evoluţia, ca să nu mai spunem că astăzi este şi Ziua Internaţională a Scrisului de Mână şi atunci se combină cele două evenimente”, a declarat muzeograful Ana Dobreanu, de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
În nordul-estul județului, la mini-muzeul „Colecția sătească” din Tulgheș, cel mai frumos sat din România, s-a deschis, marți, expoziția de desene cu tema „Mica Unire”, iar elevi ai clasei a IV-a de la Școala Gimnazială au pus în scenă piesa „Moș Ion Roată și Unirea”.
Miercuri, 24 ianuarie, sărbătoare de suflet a românilor din orice parte a țării, în Sala Amfiteatru a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc au evocat contextul internațional care a dus la Unirea Principatelor, personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, importanța Micii Uniri și rolul Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei,  episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei şi Tifrea Adi de la  Arhivelor Naţionale.
Mai mult decât oricând, sub corolarul Centenarului Marii Uniri, România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficiența noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari și conștienți de răspunderea pe care o avem față de viitor.  Să omagiem așa cum se cuvine Anul omagial al unității de credință și de neam, să celebrăm împreună Unirea Principatelor și să reflectăm la semnficația acestei zile, în care înțelegem că România suntem fiecare dintre noi și toți laolaltă”, a îndemnat prefectul Andrei.
Cei mai talentați elevi ai Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” au prezentat sceneta „Moş Ion Roată şi Unirea”, stârnind ropote de aplauze, şi un montaj literar-muzical intitulat „Uniţi în vers şi-n cânt”, iar cei de la Colegiul „Octavian Goga” expozeul „O istorie povestită a Principatelor Unite şi a unirii lor”.
De la ora 18.00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ, aproximativ 300 de persoane și-au dat mâinile și s-au prins în Hora Unirii, pe acordurile muzicii militare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, sfidând cele minus 17 grade Celsius de afară.
Hora Unirii s-a încins și la Toplița, în Parcul Central, unde și-au da întâlnire sute de locuitori, pentru a celebra Unirea Principatelor Române.

Daniela MEZEY

 

Recomandari

Alte Articole