Arderea vegetației uscate fără acceptul autorităţilor este interzisă!

Prefectul județului Harghita, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și Comisariatul de Mediu Județean avertizează că arderile de vegetație fără acceptul autorităţilor sunt interzise, nerespectarea interdicţiei fiind sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei, dar și cu retragerea subvenţiei pe suprafaţă, acordată de Uniunea Europeană.

Îngrijorat de numărul mare al incendiilor generate de arderile necontrolate, prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei face apel la proprietarii de terenuri să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere.
Am constatat cu îngrijorare că au apărut tot mai multe acţiuni de ardere a resturilor vegetale, gunoaielor sau altor deşeuri. Cei mai mulți nu respectă legea când incendiază miriștile sau pășunile, nu anunță Primăria, nici pompierii și nici nu țin cont de condițiile meteorologice”, a declarat Adrian-Jean Andrei, adăugând că igienizarea terenurilor prin incendiere se soldează cu amenzi mari, dar și cu retragerea subvenţiei pe suprafaţă, acordată de Uniunea Europeană.
Prefectul atrage atenția primarilor localităților că, la rândul lor, sunt responsabili de respectarea legii pe teritoriul localităţii pe care o administrează și că trebuie să-i informeze pe locuitori cu privire la prevederile de prevenire a incendiilor generate de arderi necontrolate.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU),,Oltul” al judeţului Harghita avertizează că arderea miriştilor, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii pentru protecţia mediului şi fără informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă este interzisă.
Nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale constituie faptă contravenţională şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei şi 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 lei şi 50.000 lei pentru persoane juridice” informează ISU.
Potrivit sursei citate, arderea vegetației uscate se face doar pe timp de zi, niciodată când este vânt, în perioadă de caniculă şi de secetă sau la lăsarea întunericului, cu supraveghere permanentă a focului până la stingerea completă a acestuia. După arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului. Arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 metri faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile și se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă.
O statistică a ISU Harghita arată că numai la sfârşitul săptămânii trecute au fost înregistrate 21 de incendii de miriște, de pășune și de pășune împădurită, care au afectat peste 300 de hectare. În unele cazuri, flăcările riscau să se propage la pădurile din vecinătate, fiind limitate de intervenția operativă a pompierilor militari și civili.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole