Cine nu și-ar dori să dezlege misterele fascinantei bolți cerești din nopțile senine? Prea puțini sunt, cei care pot, fiindcă astronomia este o pasiune costisitoare.

De acum înainte sute de copii şi adulţi din Harghita, dar şi din alte judeţe vor putea să descopere altfel Universul, să se minuneze de spectacolul extraordinar pe care îl oferă luna, să admire galaxiile compuse din miliarde de stele și cometele stralucitoare, datorită unor tineri pasionați de astronomie.
Cosmin-Sorin Micloș, Sergiu Sângeorzan, Sorin Bota și Főcze Zsolt Antal îi vor conduce într-o călătorie de milioane de ani lumină, dezvăluindu-le, gratuit, tainele cerului.

Astronomia, o pasiune de două decenii
Cosmin-Sorin Micloș este inițiatorul clubului în cadrul căruia sute de preșcolari, elevi și adulți vor fi inițiați în astronomie.
Tânărul de 34 de ani din Miercurea Ciuc mărturisește că a descoperit măreția nesfârșitului spațiu cosmic în vacanțele petrecute la bunici, în satul Dămuc (județul Neamț). Acolo, în Ținutul de la poalele Hășmașului hărăzit cu un peisaj spectaculos, privind cerul în nopțile senine, zeci de întrebări s-au născut în mintea lui, dar bunicii nu au știut să-i răspundă. Și nici părinții.
Când era în clasa a IX-a, un coleg a adus la școală un atlas geografic. Atunci a privit, fascinat, prima hartă stelară din viața lui.
„Era deosebit, cu hârtie lucioasă, colorat, nu mai văzusem până atunci o colecție de hărți atât de frumoasă. Pe coperta din spate am zărit harta cerească și n-am rezistat, i-am cerut împrumut atlasul până a doua zi și noaptea am copiat cu mâna, pe hârtie de calc, prima mea hartă; era în 1998”, povestește Cosmin.
Apoi a început să „vâneze” pe boltă Steaua Polară și a avut nevoie de 6 luni să o găsească. A fost dezamăgit să o descopere „micuță, eclipsată de strălucirea celorlalte stele din jur, tocmai ea, candela cerului, atât de renumită”.
Cu timpul, a început să distingă Carul Mare, Carul Mic, constelațiile Dragonului și Orion, iar până a descoperit Peștii, constelația care dă numele zodiei în care s-a născut, au mai trecut 3 ani.
Nota pe harta desenată de el fiecare astru, iar în jurnalul astronomic, pe care îl păstrează și astăzi, cu sfințenie, ținea evidența mișcărilor corpurilor cerești.
„Le urmăream doar cu ochii. De unde să am telescop? Și luam notițe, rudimentare. Nu m-a învățat nimeni. Încercam să număr stelele și îmi amintesc că în 12 decembrie 1998 am numărat aproximativ 1.700. Notam fazele lunii și apusurile de soare, așa cum mă pricepeam”, își amintește tânărul.
Abia după nouă ani de observații a privit firmamentul printr-o lunetă, iar primul său telescop l-a achiziționat la 28 de ani.

Ucenicul Astronom
Cosmin-Sorin Micloș este impiegat de mișcare la CFR, meserie pe care a moștenit-o de la tatăl său și pe care a ales-o pentru că „se potrivește mănușă cu astronomia”.
„Îmi trebuia un serviciu în care să am tură de noapte, să pot să fiu și cu ochii pe cer. Sâncrăieniul (localitatea unde își are locul de muncă – n.a.) are cer bun, iar ca impiegat de mișcare știam când este pauză de circulație între trenuri și pot să-mi fac observațiile”, relatează Cosmin.
Banii pe care îi câștigă, îi investește în pasiunea pe care vrea să o transmită multor generații de acum încolo.
Anul trecut a reuşit, din fonduri proprii, să pună bazele unui cerc de astronomie, într-o încăpere din incinta gării din Miercurea-Ciuc. Apoi a investit într-un laborator mobil și a mers oriunde a fost chemat, să le vorbearscă elevilor despre cer.
Pentru că solicitările creșteau, a fost sfătuit să pună bazele unei asociații și împreună cu trei prieteni care împărtășeau aceeași pasiune pentru astronomie – Sorin Bota, Sergiu Sîngeorzan și Főcze Zsolt Antal – în 15 decembrie au semnat actul constitutiv al Asociației Ucenicul Astronom.
Cosmin recunoaște că fără ajutorul lor nu ar fi putut pune bazele asociației și le este profund recunoscător.
„Îi știam de mic, am crescut împreună, dar mi-a luat 18 ani să-i găsesc. Singur nu făceam nimic, clar. Sergiu este un bun comunicator, Sorin este IT-ist, un excelent planificator, iar Zsolt este cuvântul bătrânului: da sau nu! ”, continuă acesta.
În următoarele 60 de zile, cu sprijinul mai multor sponsori, instituții și persoane private au găsit și spațiul necesar amenajării clubului de astronomie, la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.
Laboratorul este dotat cu un telescop astronomic Newton 150/750, o lunetă terestră, un telurion, un sistem solar, un proiector, un video-proiector, planşete, machete, hărţi stelare și cărţi.
Până în prezent, 80 de elevi s-au înscris la cursurile de inițiere în astronomie, dar fondatorii vor să implice întreaga comunitate în studiul aștrilor, al galaxiilor și al Universului, indiferent de vârstă.
Cursurile de astronomie se vor derula în mai multe localități din Harghita, dar și în alte județe, iar proiectele celor patru tineri membri ai Asociației sunt multe și îndrăznețe.
„Vreau să las în urmă ceea ce eu nu am avut, vreau ca orice copil să vină aici și să primească răspuns la orice întrebare, gratis. Am început cu laboratorul acesta și îmi doresc ca așa ceva să existe în fiecare școală, în fiecare sătuc”, mai spune Cosmin-Sorin Micloș, președintele Asociației Ucenicul Astronom.
Afirmă că astronomia este de un real folos elevilor, îi învață matematică, fizică, geografie, biologie, chimie, neexistând „materie care se învață în școlă care să nu se lege de această știință”, clasându-i mult peste medie, din punct de vedere al educației.
De aceea, obișnuiește să le spună elevilor: „Dacă vrei să fii cel mai bun, ultima frontieră este astronomia”.
Un vis: astronomia, materie opțională în școli
Pentru interlocutorul nostru, astronomia este mai mult decât o pasiune, este „esența vieții”. El crede cu tărie că îi face pe oameni mai deștepți, mai atenți și „cu siguranță” mai buni.
„Astronomia m-a ajutat să trăiesc clipa, să-mi trăiesc frumos viața și să înțeleg că timpul pierdut nu poate fi înlocuit, că trebuie să trăiești fizic și cu sufletul și că trebuie să lași ceva, pentru cei care ne urmează”, spune Cosmin
Își dorește ca oamenii să fie mai responsabili, să aibă mai multă grijă de resursele planetei, „să nu distrugă tot”. Pledează în favoarea protejării măreției peisajului cu care a fost atât de generos înzestrată țara noastră, a zonelor unde cerul înstelat îți taie răsuflarea, resurse cu potențial astroturistic uriaș.
„Fiecare bec aprins pe un stâlp este o stea stinsă pe cer și vom ajunge să nu mai cunoaștem bolta cerească. În România avem multe resurse, iar una dintre ele este „cerul întunecat” (dark sky), adică zone neluminate artificial, unde se poate face astroturism. În străinătate, „dark sky” se vinde scump, oamenii dau bani grei să stea sub un cer înstelat, au fost amenajate parcuri de „dark sky”. Iar noi ne batem joc de ce avem”, susține tânărul.
Visul lui și al colegilor este ca astronomia să redevină o materie opțională în școli, să fie cunoscută de cât mai mulți copii, care vor deveni adulți responsabili.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole