Foto: sg.maj. Cătălin Burdun și sg.maj. Gábor Tibor

Circulația feroviară pe magistrala 400 în zona Tușnad este blocată pe o perioadă nedeterminată, după ce mai mulți arbori au fost doborâți de vânt pe liniile electrice. De asemenea, pe mai multe drumuri din județul Harghita se circulă cu dificultate, din cauza zecilor de arbori rupți sau smulși din rădăcini și doborâți de vântul puternic pe carosabil.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că circulația feroviară în zona Tușnad „este blocată pe o perioadă nedeterminată”, din cauza copacilor care au căzut peste liniile electrice, rupându-le.

Ghinion au avut nici cei care au circulat duminică după-amiază pe drumul european 578, la ieșirea din stațiunea Băile Tușnad către Bixad, unde mai mulți brazi s-au prăbușit pe carosabil, jandarmii montani fiind solicitați să-i ajute pe lucrătorii de la Drumuri Naţionale la degajarea șoselei.
Colegii din cadrul Postului de Jandarmi Montani Băile Tușnad, la solicitarea  colegilor de la Poliție, au dar o mână de ajutor pentru înlăturarea copacilor de pe carosabil, ca urmare a fenomenelor meteo extreme”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, Gheorghe Suciu.
Cu dificultate, pe o singură bandă, și cu traficul dirijat de echipaje de la Poliția Rutieră se circulă și pe  DN 15 Topliţa-Borsec, în zona localității Tulgheș, precum și între Borsec și Corbu, în satul Liban, unde 15 brazi au fost doborâți pe carosabilul DJ 138, subofițerii de la Garda 3 Corbu intervenind pentru pentru tăierea și înlăturarea copacilor de pe drum.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Alina Ciobotariu, a spus, la rândul ei, că se mai înregistrează căderi de arbori pe DN 12 C, Gheorgheni-Lacu Roşu, la vârful Pângăraţi și pe DN 13 A, între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, la intersecția cu drumul județean ce duce către stațiunea Băile Harghita, pe vârful Ţechend şi între Odorheiu Secuiesc şi Praid, la vârful Calonda.
În municipiul Odorheiu Secuiesc, doi copaci s-au prăbușit pe un bloc și un altul peste o mașină. Și în municipiul Gheorgheni, în cartierul Bucin, o mașină a fost avariată de un copac doborât de vântul puternic.
Din fericire nu sunt victime. Toate sunt efecte provocate de fenomenele meteo periculoase, dat fiind faptul că suntem sub atenționare cod portocaliu”, a spus Alina Ciobotariu.

Pompieri au fost solicitați și pentru stingerea unui incendiu cauzat de un trăsnet la o anexă gospodărească din satul Valea lui Pavel, comuna Corund, unde acționează două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale.

Județul Harghita se află sub cod portocaliu, meteorologii anunțând frecvente descărcări electrice, vânt puternic cu aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii, ploi însemnate cantitativ și averse.

Daniela MEZEY