Consiliul Judeţean Harghita solicită Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri de sprijinire a familiilor și valorilor familiale

Consiliul Judeţean Harghita a lansat marți, un apel către parlamentari și guvernanți, cărora le solicită să elaboreze politici fiscale și demografice care să sprijine întemeierea de familii și creșterea numărului familiilor cu copii.

Apelul a fost prezentat, marți, într-o conferință de presă susținută de către consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, şeful grupului de lucru „Familia” din cadrul Consiliul Judeţean Harghita. Potrivit acestuia, solicitările vizează, între altele,  elaboarrea unor politici fiscale pentru protecţia familiilor monoparentale, pentru sprijinirea familiilor cu mulţi copii, înființarea și susţinerea de creşe şi grădiniţe cu program prelungit, a unor centre de tip „after-school”, dar și elaborarea unui program de achiziţionare de locuinţe.

Familia este garantul dăinurii şi prosperităţii comunităţilor şi cel mai sigur fond de de investiţii economico-social şi de bunăstare”, a afirmat Kolozsvári Tibor. „Sub semnul respectului reciproc, români şi maghiari, considerăm că este interesul nostru comun să întoarcem indicatorii demografici negativi ai ţării şi regiunii noastre şi să servim viitorul nostru comun, prin ajutorarea şi sprijinirea copiilor născuţi şi care urmează să se nască, respectiv a familiilor care-i cresc”, a citat acesta din apelul care va fi înaintat parlamentarilor și guvernanților.

În document se mai arată că întemeierea familiei şi conceperea copiilor, ca scop individual, este totodată un factor care reprezintă un folos comunitar. „Dincolo de supravieţuire, este singurul garant veritabil al prosperităţii comunităţii. Din acest motiv, comunitatea şi forma de organizare la cel mai înalt nivel al acesteia, statul, are obligaţia de a sprijini în cea mai mare măsură familiile, punându-le la dispoziţie energii, nu diminuându-le pe acestea”, continuă inițiatorii apelului.

Totodată, au avertizat că îmbătrânirea populației, scăderea segmentului apt de muncă și a numărului celor care susțin sistemul de contribuții sociale și sistemul de pensii din România întâmpină tot mai mari dificultăți, dat fiind faptul că tinerii pleacă în străinătate, pentru a-și clădi un viitor.

Consiliului Județean Harghita atrage atenția asupra faptului că numărul tinerilor care își propun să părăsească România crește de la o zi la alta şi dorește să fie inițiatorul promovării unor măsuri de sprijinire a acestora, să își întemeieze familii pe meleagurile natale, „dat fiind faptul că despre familii, despre tineri nu se vorbește îndeajuns la București”, a precizat președintele Borboly Csaba.

Borboly a vorbit şi despre programele pe care Consiliul Judeţean le finanţează pentru sprijinirea tinerilor şi a familiilor cu copii, a căror valoare se ridică la 1,3 milioane de lei, precum şi despre intenţia ca instituția să elaboreze o strategie judeţeană în acest sens.

Eu cred că dacă vorbim despre această situaţie la fel de mult ca şi despre alte probleme cotidiene, atunci şi Guvernul şi Parlamentul va lua nişte măsuri, fiindcă avem un guvern social-democrat, care trebuie să fie sensibil la problemele sociale. (…)Dar, până când nu vorbim în spaţiul public despre problematicile familiilor, nu vor fi luate decizii politice. Deci, lipsesc măsurile şi noi sperăm că Guvernul va fi sensibilizat în acest sens, încât să ia măsuri, pentru că o ţară care nu are tineret sau de unde fuge tineretul, nu are un viitor foarte frumos”, a declarat Borboly Csaba.

De asemenea, acesta a menționat că în țări precum Ungaria și Slovacia, care au un statut economic asemănător cu cel al României, există o serie de măsuri, de politici fiscale și facilități pentru susținerea familiilor cu copii, care ar putea fi aplicate și în țara noastră, cu resurse modice.

Daniela MEZEY

 

 

 

Recomandari

Alte Articole