Consilierii județeni s-au alăturat grevei japoneze declanșată de angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita. Fondurile alocate la începutul anului funcționării DGASPC Harghita s-au epuizat în august, pe fondul creșterilor salariale neacoperite și a diminuării  alocării bugetare la 75 la sută faţă de nivelul anului 2016.

La ședința extraordinară, la propunerea președintelui Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, consilierii au votat pentru alăturarea la greva japoneză declanșată de angajații de la Protecția Copilului și au purtat banderole albe.
Vrem să atragem atenția Guvernului asupra problemelor financiare ale DGASPC; este o situați inacceptabilă. Întreținerea copiilor și a persoanele cu dizabilități este o foarte mare responsabilitate, iar rezolvarea acestei situații fără precedent este prioritatea Consiliului Județean Harghita”, a declarat președintele CJ Harghita.
Borboly Csaba a amintit că săptămâna trecută a mers la București, împreună cu directorul general al instituției, Elekes Zoltán, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai ministerelor de resort, însă discuțiile purtate s-au încheiat „fără succes”, deoarece „problema este pasată de la un minister la altul”.
În urmă cu două săptămâni, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, anunța că nu mai sunt bani nici măcar pentru asigurarea hranei copiilor din sistem.
Chiar aşa strâmtoraţi nu am mai fost, am mai avut situaţii grele prin 2008, dar aşa grav nu am păţit niciodată, fonduri pentru hrană pentru copii nu mai avem. Este nevoie urgent de rectificare. Problema este că au crescut costurile salariale cu aproape 60 la sută faţă de anul trecut, iar alocarea din TVA de la bugetul central a fost la 75 la sută faţă de nivelul anului 2016”, a explicat atunci Elekes.
Pentru a depăși criza, Consiliul Județean a aprobat deîndată, în cadrul unei ședinței extraordinare, alocarea unei sume de aproximativ 500.000 de lei instituției aflată în subordinea sa, pentru salariile nete ale angajaţilor, dar nu și suma necesară pentru plata impozitelor către stat.
Borboly i-a recomandat directorului DGASPC Harghita să meargă „și de trei ori pe săptămână” în Capitală pentru a-şi face auzită vocea, altminteri situația va rămâne nerezolvată.

Daniela MEZEY