Cristian Ioan Videscu: „ Departamentul Centenar și-a propus o reunire a românilor, o reconciliere a acestora cu istoria şi cu ei înşişi”

Secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, că Centenarul Marii Uniri este „momentul zero, cel mai bun prilej de a ne regăsi și de a ne restabili prioritățile în orice domeniu”.

Coordonatorul Departamentului Centenar a afirmat că dezbinarea existentă la nivelul societăţii româneşti împiedică celebrarea Centenarului Marii Uniri de anul viitor.
Nu doar contextul geopolitic internaţional, ci şi presiunile din societate şi faptul că uneori, din păcate, nu deţinem puterea şi buna-credinţă ne împiedică să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă, pentru a ne stabili obiective comune şi pentru a le urmări realizarea. Centenarul de anul viitor nu este sau nu trebuie privit ca o depunere de coroane sau o paradă militară. Este momentul zero, cel mai bun prilej pe care-l avem de a ne regăsi și de a ne restabili prioritățile în orice domeniu”, a spus Cristian Ioan Videscu.
Secretarul de stat a explicat că strategia națională de marcare a unui secol de la Marea Unire vizează un proiect „care să unească cu adevărat românii din țară și din străinătate în jurul ideii de Centenar”.
E nevoie de o reconciliere cu istoria, cu trecutul, cu noi înșine, de o redescoperire și o punere în valoare a tuturor lucrurilor bune pe care România și poporul român le au de-a lungul istoriei. Ne adresăm tuturor românilor, eu îmi doresc ca această sărbătoare a românității de pretutindeni să ajungă la sufletul și în casa fiecărui român, oriunde s-ar afla”, a menționat Videscu.
Coordonatorul Departamentului Centenar a mai anunțat că săptămâna trecută a fost lansată, împreună cu Ministerul Culturii, sesiunea de proiecte şi acţiuni culturale derulate în cadrul Programului ACCES CENTENAR – sesiunea 2017, care prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, iar proiectele vor începe să se deruleze din luna octombrie.
Cât privește Programul Național Centenar, Cristian Ioan Videscu a menționat că acesta va demara la 1 Decembrie, printre obiective regăsindu-se „reunirea românilor din țară, reunirea românilor de pretutindeni, redescoperirea valorilor pe care le împărătășim ca popor, promovarea tradițiilor, a culturii, a limbii, a tot ceea ce avem mai bun, mai frumos și mai scump”.
Atât ONG-urile din țară, cât și organizaţiile românilor din afara frontierelor vor avea acces la finanţări pentru derularea de proiecte menite să celebreze Centenarul Marii Uniri.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole