Festivalul verzei de la Frumoasa, sărbătoarea unei datini vechi de secole

O zi pe an, comuna Frumoasa din județul Harghita devine capitala verzei. Recoltarea ei se face întotdeauna în al 2-lea weekend din octombrie și oameni de pretutindeni vin aici să-și facă proviziile pentru iarnă. După ce au bătut palma, toți sărbătoresc ultima recoltă a toamnei, cu bucate alese, pregătite în ceaune uriașe chiar la fața locului. E mare chef în ziua care încheie sezonul agricol.

Sătenii din Frumoasa si din comunele învecinate Bârzava și Nicolești stăpânesc, în devălmășie, aproape 25 de hectare de teren agricol. Turbăria de la marginea comunei, cu pământ negru, afânat și umed este propice culturii verzei. Pe mai mult de 500 de parcele, răsadurile se plantează în aceeași zi de toți proprietarii, udatul se face în același timp, iar recoltarea aidoma. Este o tradiție de patru secole, pe care localnicii o respectă cu sfințenie.
Răsăritul soarelui îi prinde pe câmp pe localnici, pentru că mulți doritori se grăbesc să cumpere varza pentru iarnă. Potrivit superstiției, căpățânile trebuie puse în butoaie până la începutul Săptămânii Morților, adică înainte de 1 noiembrie. Altminteri nu rezistă până în primăvară.
Negoțul se petrece direct pe tarla, iar căpătânile, care cântăresc chiar și 5 kilograme una, sunt apreciate pentru gustul dulceag, foile subțiri și rezistența lor îndelungată, odată ce au fost puse la murat.

Într-un du-te-vino necontenit, clienții au inspectat, au gustat și au ales, iar căpățânile de varză au început să cadă sub loviturile cuțitelor, bardelor și topoarelor. Prețurile cerute de producători, anul acesta, nu depășesc doi lei pe kilogram.
Varza de Frumoasa este foarte bună, are foaia subțire, nu este cotoroasă, se fierbe ușor, e gustoasă și numai bună pentru sarmale, de aceea am venit din Covasna, să cumpărăm de aici. Dar și pentru că este o minunăție la murat, rezistă bine peste iarnă; ultimele căpățâni le folosim la Paștele de anul viitor. Numai de aici cumpărăm varză, de când ne știm”, spune Nagy Brigitta.
Zeci de tone de varză se vând până la lăsarea serii cumpărătorilor veniți din tot județul și din cele învecinate. Vânzătorii, mulțumiți de răsplata primită pentru un an de muncă, își freacă mâinile.
Avem cumpărători mai mulți ca anul trecut, vânzarea e bună, am făcut cam 20 de milioane (de lei vechi – n.a.) în câteva ore. Uite banii, ce-i în mână, nu-i minciună, sunt mulțumit”, spune unul dintre ei.

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Török, Jenő, spune că tradiția cultivării verzei în comuna Frumoasa, pe același loc, fără rotație, datează de sute de ani și a rezistat chiar și colectivizării.
Solul este propice acestei culturi, aici crește mare și frumoasă chiar și în anii secetoși. E o varză specifică locului, turtită, îndesată și este, într-adevăr, foarte gustoasă, de aceea este foarte căutată”, afirmă șeful Direcției Agricole, fermier, la rându-i.
După muncă, vine şi răsplata: bucătarii fac prima mâncare cu varză proaspătă. În ceaunele puse la foc, vedeta festivalului se pregătește în zeci de feluri, după rețetele bunicilor. Spre deliciul pofticioșilor, evenimentul este condimentat cu bucate alese, în care varza este doar un pretext.
Zeci de ansambluri folclorice întrețin buna dispoziție cât este ziua de lungă la evenimentul care vorbește în egală măsură despre muncă, sărbătoare și tradiție.

Daniela MEZEY

 

Recomandari

Alte Articole