Ioan Lucian (Uniunea Patronatului Român), despre modificările fiscale:„Vom încerca să facem ca Guvernul să îşi schimbe această poziţie; greva fiscală poate să fie una dintre variante

foto: unpr.ro

Colegiul Național Director al Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) a fost convocat, sâmbătă, la Odoheiu Secuiesc, principala temă pe agenda de lucru a întrunirii fiind adoptarea poziţiei faţă de Ordonanța de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată  de Guvern în data de 8 noiembrie. „Vom încerca să facem ca Guvernul să îşi schimbe această poziţie”, a declarat președintele UNPR, Ioan Lucian.

La această oră semnalele din ţară sunt că această Ordonanţă ne va afecta în mod negativ, este un lucru cert. Şi noi va trebui să analizăm, şi vom analiza foarte concret, dacă este adevărat sau nu, bazându-ne doar pe specialiştii noştri, iar apoi, dacă lucrurile sunt aşa, cu siguranţa ne vom alătura şi celorlalte confederaţii patronale care deja au luat atitudine şi vom încerca, aşa cum am şi hotărât, vom încerca să facem ca Guvernul României să îşi schimbe această poziţie şi să aibă aplecare şi dorinţă de colaborare cu noi”, a spus președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român.

Ioan Lucian a explicat că în urmă cu trei săptămâni, conducerea UNPR s-a întânit cu premierul Mihai Tudose și a propus „calea dialogului, a discuțiilor”, urmând să pregătească  un set de contrapropuneri la efectele Ordonanței. În opinia sa, pentru astfel de decizii este nevoie de „o consultare largă și nu la grămadă”, iar dacă efectele măsurilor de modificare a Codului Fiscal sunt negative, se poate reveni asupra acestora și „nu este tardiv”.

La orice hotărâre poate să fie o contra-hotărâre. Dacă efectele sunt clar negative, ne-am bucura să se revină asupra acestei decizii, pentru că, repet, şi aşa mediul de afaceri din România este atât de oprimat, (…) nu are predictibilitate, nu avem stabilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ, sunt lucruri de îndreptat. Noi am propus calea dialogului, a discuţiilor, noi pregătim un set de contrapropuneri la ceea ce s-a întâmplat în legătură cu hotărârea Guvernului României. (…) Trebuie privită cu mare profunzime această decizie. Pentru că sunt companii, membre ale noastre, cu sute, mii de angajaţi, care nu se pot juca nici nu viaţa lor de angajator, cu bussinesul lor, dar nici nu viaţa angajaţilor lor. (…) De aceea noi cerem o analiză profundă, şi ar fi trebuit şi trebuie să existe o analiză profundă şi o conlucrare profundă între Guvern şi organizaţiile patronale. Noi mai avem speranţe”, a precizat preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român.

Ioan Lucian a menționat că în țările dezvoltate modificarea Codului Fiscal s-a făcut în urma unor negocieri care au durat „3-4-5 ani”, până când părțile implicate și-au „epuizat toate argumentele”.

El a afirmat că, dacă Guvernul nu va reveni asupra măsurilor de modificare a Codului Fiscal impuse prin Ordonanța de Urgență din 8 noiembrie, Uniunea Națională a Patronatului Român „va reacționa”,  greva fiscală putând fi una dintre variante.

Noi, ne-am asumat rolul naţional de coagulare a mişcării patronale şi atunci vom propune să mergem în bloc, (…) mai ales faţă de astfel de hotărâri care ne afectează în mod profund, să avem o poziţie unitară. (…) O grevă fiscală poată să fie una dintre variante, pot exista şi alte forme pe care să le gândim”, a precizat Ioan Lucian.

Călin Silaş, membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român, director general şi administrator al unei firme cu peste 100 de angajați din Timişoara, a apreciat, la rândul său, că modificarea Codului Fiscal „trebuia făcută din timp, trebuia pregătită, trebuia agreată şi găsite soluţii” astfel încât măsurile să fie luate cu acordul comun al angajatorilor şi angajaţilor.

La acest moment, angajaţii devin vulnerabili sub o formă sau alta, nu ştim încă impactul legislativ din acest punct de vedere, repet, este prea repede, prea din scurt ceea ce s-a întâmplat”, a arătat Călin Silaş.

Acesta a susținut că sunt „zvonuri” potrivit cărora firme mari ar dori să plece din cauza noilor prevederi fiscale.

Zvonuri sunt, dar acum e prematur să spui aşa ceva. Sigur că toată lumea calculează impactul, vă daţi seama că o firmă care are mii de angajaţi îşi calculează ceea ce se va întâmpla; până nu pui pe hârtie, până nu vezi ce rezultă, până oamenii nu sunt mulţumiţi, până nu se restabileşte echilibrul şi stabilitatea în firmă, e greu de vorbit. Oamenii cred că nu realizează încă, impactul va veni din ianuarie, dar la fel cum a fost cu split TVA ne aşteptăm ca şi această măsură să fie amânată sau să intervină ceva, ca la majoritatea ultimelor măsuri guvernamentale”, a conchsis Călin Silaş.

Potrivit președintelui Ioan Lucian, specialiștii Uniunii Naționale a Patronatului Român analizează simulările privind impactul pachetului de măsuri fiscale pentru 2018, peste câteva zile urmând să prezinte poziția oficială a Uniunii față de modificările aduse Codului Fiscal.

Pe agenda de lucru a întâlnirii Colegiul Național Director  al Uniunii Naționale a Patronatului Român de la Odorheiu Secuiesc au fost și alte teme, supuse dezbaterii și aprobării: Reorganizarea la nivelul conducerii UNPR, Semnarea Acordului de Parteneriat între UNPR și cea mai importantă confederație patronală a celei de-a treia țară, după Polonia și Ungaria, Slovacia, precum și Organizarea Forumului Patronatelor din România, sub înaltul patronaj al Guvernului României.

Uniunea Națională a Patronatului Român reunește 1.200 de firme cu 140.000 de angajați.

Daniela MEZEY

 

Recomandari

Alte Articole