Mama, tatăl și cei doi copii de 6 ani și de 4 ani au ajuns, miercuri, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, în stare gravă, cu trupurile arse într-un incendiu care le-a cuprins locuința din Șumuleu. Toți vor fi transferați la Spitalul de Arși din București.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că incendiul a fost lichidat de către vecinii care, ulterior, au sunat la 112, solicitând ajutor medical pentru victime.

Membrii familiei a fost preluați de la domiciliu de o ambulanță SMURD și de trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și transportați la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

„Nu ni s-a solicitat intervenția pentru stingerea incendiului. Echipajul SMURD a preluat mama în vârstă de 22 de ani, care are arsuri de gradul II și III pe aproximativ 18 la sută din suprafața corpului, la membrele superioare, celelalte trei persoane fiind preluate de ambulanțele SAJ” a declarat Alina Ciobotariu.

Șeful SAJ Harghita, dr. Péter Szilárd, a precizat, la rândul său, că tatăl, care are în jur de 30 de ani, a suferit arsuri de gradele II și III pe ambele mâini, rănile provocate de foc pe trupurile celor doi copii întinzându-se pe suprafețe și mai mari.

„Băiatul în vârstă de 6 ani are arsuri de gradul II și III pe 30-40 la sută din suprafața corpului, întinse pe față, pe membrele superioare, pe spate și pe un picior, dar în starea cea mai gravă dintre toți este sora lui, de 4 ani, care prezintă arsuri de gradul II și III pe aproximativ 40 la sută din suprafața corpului: pe gât, pe spate, pe membrele superioare și inferioare și este posibil să-i fie afectate și căile respiratorii”, a detaliat dr. Péter.

Potrivit acestuia, cele patru victime sunt în stare gravă, îngrijite de medicii care organizează și transferul lor la Spitalul de Arși din Capitală.

La solicitarea anchetatorilor, o echipă de specialiști de la Detașamentul de Pomieri Miercurea Ciuc s-a deplasat la locul incendiului, pentru o expertiză privind cauzele producerii acestui eveniment.

În urma cercetărilor, pompierii au stabilit că proprietarul casei încerca să demonteze robinetul de cupru al unui rezervor GPL, neștiind că acesta este sub presiune. Când a acționat asupra dispozitivului cu un polizor improvizat, scânteile produse au aprins gazul din incintă, declanșând incendiul.

Daniela MEZEY