Pregătire la Română pentru elevii maghiari, în vederea Evaluării Naționale

Mai mulți elevi din școli cu predare în limba maghiară din Harghita beneficiază de cursuri de pregătire la Limba română, în vederea Evaluării Naționale. Programul a fost inițiat de Asociaţia Microregională „Felcsík” și se va finaliza cu un test înaintea examului național.

În cele două centre de pregătire din localitățile Sândominic și Mădăraș, aproximativ 90 de elevi din clasa a VIII-a participă la cursurile susținute de profesori voluntari.
Președintele Asociației „Felcsík”, Karda Robert, care este și primarul localității Sândominic, spune că prin acest proiect și-a dorit să faciliteze învățarea limbii române de către elevii maghiari și să îi ajute pe aceștia să promoveze Evaluarea Națională cu rezultate cât mai bune.
„Sper că şi copiii şi profesorii vor fi motivaţi în continuare şi vor privi la acest proiect ca la un câştig pentru fiecare”, a declarat Karda Robert.
La unul dintre cursurile de pregătire susținute la Sândominic au asistat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, și inspectorul școlar general Görbe Péter. Aceștia au salutat inițiativa Asociației „Felcsík” și le-au explicat copiilor de ce este important să învețe limba română încă de mici.
Görbe Péter i-a îndemnat pe elevii maghiari să participe la aceste cursuri, pentru că îi vor ajuta să-și îmbunătățească rezultatele la Evaluarea Națională, iar pe profesori să încurajeze copiii să comunice în limba română.
„Să nu vă fie ruşine să vorbiţi, chiar dacă nu ştiţi bine şi unii vor râde de voi. Nu îi luaţi în seamă! Nici în maghiară nu ştiţi totul perfect şi, totuşi, vorbiţi. Vă rog să veniţi la orele acestea, pentru a promova, să sperăm, cu o notă cât mai mare Evaluarea Naţioanală. Pentru că apoi aveţi posibilitatea să învăţaţi în şcoli mai bune, să trăiţi mai bine, mai frumos, şi nu doar pentru voi, ci şi pentru cei de lângă voi”, a explicat el.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, le-a împărtășit elevilor din experiența personală și dificultățile pe care le-a întâmpinat în aprofundarea limbii române, deoarece „a fost scos stagiul militar obligatoriu, acolo unde tinerii maghiari învăţau limba română”, iar când urma cursurile facultății în Ungaria, i-au lipsit interlocutorii cunoscători de limba română.
El a mai afirmat că ia în considerare pe termen lung organizarea de cursuri de limba română în localitățile Bălan și Bilbor unde etnicii români sunt majoritari, copiii maghiari având astfel șansa să aprofundeze cunoștiințele de limba română chiar în cadrul familiilor care îi vor găzdui.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole