Prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Echipe de medici din București, Miercurea Ciuc și Cluj-Napoca au participat, joi noapte, la o prelevare de organe de la o pacientă de 45 de ani din satul Sub Cetate (comuna Zetea), aflată în moarte cerebrală. A fost a patra prelevare din istoria Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc și a doua din acest an.

Medicul specialist în chirurgie toracică de la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, Adrian Dobrică, a declarat presei că la intervenţia de prelevare de organe au participat o echipă de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca şi o echipă de la Institutul Clinic de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni, care au avut sprijinul echipelor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Donatorul a fost o pacientă în vârstă de 45 de ani din Sub Cetate – Zetea, care a suferit, în urmă cu zece zile, un politraumatism prin accident de circulație, fiind adusă la spitalul din Miercurea Ciuc în comă profundă, din care nu și-a mai revenit.
Suferise fracturi multiple ale oaselor feței, o hemoragie intra-craniană comatoasă de la început, situație care s-a menținut până în momentul declarării morții cerebrale. De asemenea, mai avea asociat un traumatism toracic cu fracturi costale bilaterale, pneumotorax, contuzii pulmonară și ale membrelor”, a explicat dr. Adrian Dobrică.
Coordonatorul blocului operator de la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc a menționat că miercuri au fost efectuate testele obligatorii în astfel de situații, iar joi s-a declarat moartea cerebrală a pacientei, conform protocoalelor. După ce a fost obținut acordul familiei, în jurul orei 23:30 a început intervenția de prelevare de organe.
S-au recoltat ficatul și vase de sânge din abdomen de către o echipă de la Spitalul Fundeni, condusă de doctorul Vasile Lungu, împreună cu personal din spitalul nostru, coordonați de mine și ambii rinichi de echipa condusă de doctorul Liviu Constantin de la Institutul de Boli Urologice și Transplant Renal Cluj-Napoca, de asemenea, în colaborare cu echipa noastră din spital. Intervenția s-a desfășurat pe parcursul a 4 ore, fără incidente deosebite”, a spus dr. Adrian Dobrică.
Medicul specialist în chirurgie toracică de la spitalul harghitean a afirmat că „până la urmă, obiectivele au fost atinse”, transplantul hepatic și cele două transplanturi renale fiind finalizate în cursul zilei de vineri.
Dr. Adrian Dobrică a apreciat umanitatea și altruismul de care a dat dovadă familia pacientei, dându-și acordul ca organele acesteia să salveze alte vieți. Medicul a subliniat că acceptul familiilor donatorilor pentru astfel de intervenții este deosebit de însemnat, în condițiile în care „doar vreo 20 de spitale din toată țara” mai fac prelevări.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole