„Probleme mari de efectiv” la IPJ Harghita, în urma numărului considerabil de pensionări

Pensionarea unui număr de aproximativ 70 de ofiţeri şi subofiţeri în primul semestru al anului a creat probleme la nivelul unor structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, unde s-a lucrat chiar și cu jumătate din efectiv. Între timp, cererile de pensionare „curg”, de la începutul lunii iulie și până în prezent fiind înregistrate 29 de solicitări.

Împuternicitul la comanda IPJ Harghita, comisarul şef Constantin Mihalache, a precizat vineri, într-o conferinţă de presă, că deficitul de personal înregistrat în urma pensionării unui număr considerabil de ofițeri și subofițeri creează „probleme mari, mari de efectiv” la această instituție, unde volumul de muncă a crescut invers proporțional cu numărul angajaților.
Potrivit acestuia, în ultimul an au fost birouri care au funcționat cu 1-2 persoane, din cauza lipsei de cadre, un exemplu elocvent în acest sens fiind Biroul Rutier Toplița.
Vorbeam de Biroul Rutier de la Toplița, care funcționează la un regim de avarie, 1-2 lucrători sunt în momentul de față activi. Sunt posturi de poliţie unde funcţionăm în momentul de faţă cu foarte puţini lucrători sau funcţionăm cu lucrători fără experienţă, datorită, cum vă spuneam, lipsei de personal”, a explicat comisarul șef Mihalache.
Probleme sunt și la la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), unde din 41 de angajați, cât prevede schema, au rămas numai 20 de ofițeri și agenți.
Încărcătura de dosare penale este destul de mare pe un singur om. Aceste dosare penale nu le lucrează decât serviciul de profil, în teritoriu nu există alte structuri unde să se direcționeze. Se lucrează cu Parchetele de pe lângă Tribunal și Judecătorii, (lucrătorii – n.a.) își fac treaba cât pot de bine, ne străduim și sperăm să aducem specialiști, pentru că este o structură care necesită o anumită specializare, care nu se poate face într-o singură zi sau în câteva luni. E una dintre explicațiile unor scăderi la nivelul indicatorilor de performanță (la acest domeniu – n.a.) în teritoriu”, a precizat împuternicitul la comanda IPJ Harghita.
De asemenea, la Serviciul Arme, Explozivi și Substațe Periculoase, în locul a 10 persoane, câte funcții există în schemă, au lucrat în primul semestru al anului „4 sau 5 oameni”.
Încărcătura e mult mai mare. Ne facem treaba, am văzut că cifrele sunt în mare majoritate bune, dar există totuşi, deficitul de personal”, a spus comisarul șef Mihalache.
Potrivit acestuia, ofițerii și subofițerii nu pot fi mutați de pe o funcție pe alta fără acordul lor, indiferent de domeniul de activitate, iar în cazul încadrărilor directe angajații nu pot fi delegați și nici mutați de pe locul pentru care și-au câștigat dreptul de a fi polițist timp de 3 ani.
Împuternicitul la comanda IPJ Harghita a mai arătat că în acest an au venit din școlile de poliție 5 ofițeri și 12 agenți, „un număr important” dintre ei fiind direcționat către comunele din zona Toplița, unde deficitul de personal este foarte mare.
Aproape că aveam situații în care nu mai aveam niciun polițist. Tulgheșul, de exemplu – a trebuit să mutăm un polițist de la Borsec, pentru a asigura continuitate cât de cât, și o funcționare normală a postului de poliție”, a detaliat comisrul șef Mihalache.
Purtătorul de cuvânt l IPJ Harghita, subinspectorul Gheorghe Filip, a ținut să liniștească populația, asigurând-o că „și acolo unde nu sunt polițiști, și dacă nu sunt delegați, se creează patrule intercomunale care acoperă zonele”, că situaţia operativă este ţinută sub control, „doar că efortul polițiștilor este mult mai mare, iar deplasarea lor implică o arie mai largă”.
Potrivit datelor făcute cunoscute de conducerea IPJ Harghita, la finele semestrului I, din totalul de 878 de posturi existente la nivelul instituției, doar 672 erau ocupate, gradul de ocupare fiind de 76,53 la sută existând 206 posturi neocupate.
De la începutul anului s-au pensionat aproximativ 70 de ofiţeri şi subofiţeri, 29 de cereri fiind înregistrate de la 1 iulie şi până în prezent.
Mai sunt cereri (de pensionare – n.a.) în derulare şi numărul lor cu siguranţă va mai fi mai mare. După ce va fi emisă acea ordonanţă despre care toată lumea vorbeşte, cu siguranţă va fi mai mare, pentru că avem foarte multe persoane care spun că urmează să își înainteze dosarul, să iasă la pensie”, a mai spus comisarul șef Mihalache.
În ciuda deficiului de personal, polițiștii harghiteni au înregistrat rezultate pozitive la majoritatea indicatorilor de performanţă, potrivit bilanţului pe semestrul întâi al anului, prezentat de conducerea IPJ Harghita.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole