Ca la noi, la nimeni! Fondurile alocate la începutul anului funcționării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita s-au epuizat. Nici măcar pentru asigurarea hranei copiilor din sistem nu mai sunt bani. Și asta pentru că salariale s-au mărit, dar nimeni nu s-a gândit că alocarea bugetară trebuie să fie pe măsura noii grile de salarizare; dimpotrivă, a scăzut cu un sfert față de nivelul anului trecut.

Problema este că au crescut costurile salariale cu aproape 60 la sută faţă de anul trecut, iar alocarea bugetară din TVA de la bugetul central a fost la 75 la sută faţă de nivelul anului 2016. Noi am văzut de la începutul anului că nu o să acopere nicicum costurile noastre şi tot am solicitat pe parcursul anului, nu am stat să aşteptăm rectificarea”, a explicat directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán.

Situația creată este una fără precedent, susține conducătorul instituției: „Chiar aşa strâmtoraţi nu am fost, am mai avut situaţii grele prin 2008, dar aşa grav nu am păţit niciodată, fonduri pentru hrană, pentru copii, nu mai avem. Este nevoie urgent de rectificare”.

Pentru a depăși criza, Consiliul Județean (CJ) Harghita a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare convocată luni, alocarea unei sume de aproximativ 500.000 de lei instituției aflată în subordinea sa, pentru salariile nete ale angajaţilor. Nu au fost destui bani și pentru plata impozitelor către stat.

Este o situație penibilă, care nu ne face cinste ca ţară, fiind vorba de o instituție care are în grijă  copii şi de persoane cu dizabilităţi. Guvernul a mărit salariile la Protecţia Copilului, dar nu a asigurat fondurile necesare pentru această mărire. S-a ştiut de la începutul anului că fondurile nu sunt suficiente pentru întreg anul bugetar 2017 şi acum acestea deja s-au terminat. Noi credem că Constituţia susţine această activitate şi Guvernul trebuie să aloce sumele, pentru că suntem un judeţ mic, cu venituri mici, nu avem venituri mari din impozitul pe salarii sau TVA, aşadar nu putem să onorăm această lipsă de aproape 20 milioane de lei. Dacă am aloca această sumă, toate investiţiile – deszăpezirea, tot ce se întâmplă în jurul consiliului – ar trebui să fie oprite”, a preşedintele CJ, Borboly Csaba.

Totodată, i-a recomandat directorului DGASPC Harghita să meargă și „de trei ori pe săptămână” în Capitală pentru a-şi face auzită vocea, aşa cum ar trebui să se facă auzită şi vocea sindicatelor județene și naționale din domeniu.

Trebuie ştiut că noi nu avem de unde scoate 20 de milioane de lei de care ar fi nevoie şi că soluţia nu este la noi; soluţia este la Bucureşti!”, a conchis președintele CJ Harghita.

Daniela MEZEY