„Soul and Solidarity”, un proiect ambițios de promovare a României frumoase

Locuri pitorești, obiceiuri și tradiții, meșteșuguri străvechi care trăiesc și astăzi, sate care mustesc de istorie, oameni simpli cu idei bune, care lasă ceva în urma lor, tineri care doresc să se implice în ridicarea comunității din care provin și imagini spectaculoase, însoțite de muzică înălțătoare stau la baza unui proiect ambițios de promovare a României frumoase, inițiat de Corneliu Țepeluș, un tânăr din județul Harghita.

Corneliu Țepeluș este originar din comuna Voșlăbeni, așezată în sudul Depresiunii Giurgeului, la o altitudine de 780 de metri în inima Carpaților Orientali. A umblat mult prin lume, a lucrat și și-a făcut prieteni în Canada și în Statele Unite ale Americii. Acolo a văzut cum se promovează turimulul și astfel a încolțit ideea de a promova, la rându-i, România.
S-a întors în țară în urmă cu câțiva ani și a regizat câteva filme, care s-au bucurat de succes pe rețele sociale, la televiziuni, dar și la Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST 2017.
Cel mai nou proiect al său este „Soul and Solidarity”, care și-a propus să promoveze România frumoasă, potențialul ei turistic deosebit, oamenii ei, tradițiile și meșteșugurile lor.

Vrem să arătăm partea frumoasă a României, să implicăm în filmele noastre oamenii simpli, pensionari, tineri din fiecare sat sau oraș prin care mergem – și vom merge oriunde vom fi chemați -, să facem auzită vocea oamenilor de calitate care, după părerea mea, sunt mai mult de 60-70%, și care trebuie puși în valoare. Pe de altă parte, dorim să identificăm în comunități oamenii de suflet, care au făcut ceva deosebit – au amenajat un muzeu sau pictează, care fac ceva pentru și cu copiii -, să îi sprijinim, pentru că o comunitate care își sprijină oamenii deosebiți, este o comunitate puternică. Cu istoria, tradițiile și diversitatea din România putem cuceri lumea și, din ce am învățat eu umbând prin lume, în momentul în care ai identitate și ai valori, lumea te respectă”, a declarat Corneliu Țepeluș.

Scenariile vor fi inspirate din aspectele specifice fiecărei locații care face obiectul filmului, a legendei locului, pe baza lor urmând să fie creată câte o poveste frumoasă, cu imagini spectaculoase, de tip Hollywood, în mișcare, luminoase, care să ajungă la sufletele privitorilor.

 

 

Muzica are un rol foarte important în producțiile lui Corneliu Țepeluș, de aceea și-a ales un compozitor care să simtă, să vibreze și să-i pună în valoare poveștile, un tânăr tot din România, compozitorul de muzică de film Alin Constantin Popescu, originar din Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş, mai cunoscut sub numele de scenă „Allen Constantine”. Creațiile acestuia l-au impresionat chiar și pe celebrul Hans Zimmer, autor al coloanelor sonore a peste 150 de filme, între care Pirații din Caraibe, Gladiator, Ultimul Samurai sau  trilogia Batman.

Și nu numai, pentru că Allen Constantine are diverse colaborări pentru filme, majoritatea fiind cu companii din străinatate: Synctracks (Londra), TrailerTrax (Londra), precum și OmniMusic pentru mass-media (New York), lider mondial în producția și distribuția de muzică pentru comunicații de film, televiziune, web. În țară, a lucrat împreună cu Marius Moga, a scris muzica unui film în regia lui Vlad Păunescu și a compus piesa „Petale”, care a intrat în semifinala Concursului Național Eurovision România 2017.

Allen Constantine este, după părerea mea, cel mai bun compozitor de muzică de film din România. Când i-am spus de acest proiect, i-a plăcut foarte mult. Nouă ne place România, o iubim, este un loc unde încă te poți uita la stele, pentru că avem vreme – spre deosebire de cei de afară care au câte 2-3 joburi –, România este un loc unde încă poți visa. Filmele noastre vor avea o muzică ce răscolește partea emoțională, partea de respect de sine, a identității”, a explicat Corneliu Țepeluș.

 

 

Publicul țintă îl constituie turiștii, oamenii locului, mândri că provin din comunitatea respectivă, dar și cei plecați în diferite părți ale lumii, cărora le va crește sufletul că se trag de pe acele meleaguri.
Vrem să creăm un program național, prin care să ridicăm fiecare Cetate prin oamenii ei, prin ideea noastră de a arăta lumii partea frumoasă a României și oamenii care trebuie văzuți”, a precizat tânărul regizor.

Proiectul urmărește, totodată, să creeze o comunitate de idei, de sentimente și de interese și un mod unitar de acțiune în comunitățile promovate.
Solidaritatea este foarte importantă. Lucrând mult ca voluntar, cu oamenii din țară și cu cei veniți din afară, îți dai seama că atunci când te implici și faci ceva pentru comunitatea ta, îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Tot ceea ce oferi, tot ce ține de generozitate, te ține în viață și peste 20-30 de ani te uiți înapoi la viața ta și simți că nu ți-ai trăit-o degeaba”, susține Corneliu Țepeluș.

În opinia sa, voluntariatul trebuie „neapărat” dezvoltat în România, ca oamenii să învețe să respecte munca, să-și respecte și să-și ajute semenii și pe cei de alte culturi și culte, ori de câte ori este nevoie și necondiționat.
Românii sunt oameni buni și trebuie să își exploateze și partea aceasta. În străinătate, toți sunt implicați în activități de voluntariat, merg la orfelinate, spitale, azile de bătrâni și efectiv lucrează. Am văzut anglo-saxoni care își îngheață un an de facultate și merg în jurul lumii, practică tot felul de meserii: de ospătar, lucrează la ferme, în constucții, pentru că așa învață să respecte munca și oamenii, să respecte alte culturi, păstrându-și identitatea. Pentru că există și alte lucruri în viață, nu numai obsesia pentru bani. Poți să fi bancher de la ora 8.00 până la ora 16.00, dar dacă nu ai valori, după ora 16.00 ce esți? Important este ca tot ceea ce învățăm de la străini, să aducem și să punem în practică în țară, fiecare are câte o zi-două pe lună pe care să le dedice comunității și dacă te implici în comunitatea ta, poți să-ți ridici Cetatea”, a continuat tânărul.

 

 

În filme sale se vor regăsi și voluntari din străinătate, care doresc să promoveze imaginea frumoasă a României,
iar cunoștințele nu-i lipsesc tânărului regizor. De când s-a reîntors în țară, a adus în Harghita turiști din toate părțile lumii, să le arate frumusețile locurilor sale natale.
Străinii sunt impresionați de România și revin, întotdeauna. Numai eu am adus în Harghita turiști din 29 de nații diferite, și toți s-au reîntors. Totul le place la noi, natura, oamenii și modul în care trăiesc”, a conchis Corneliu Țepeluș.

Avem munte și mare, priveliști mirifice, pe care străinii le apreciază mai mult decât noi, avem Transalpina și Transfăgărășanul care șerpuiesc printre peisaje de vis, sfidând înălțimile, avem o istorie bogată care „vorbește” la tot pasul, oameni de știință care au făcut descoperiri epocale, scriitori ale căror opere au fost traduse în multe dintre limbile Pământului, avem peste 20 de comunități entice care trăiesc alături de români, fiecare cu tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice, îmbogățind patrimoniului național. Și mai avem oameni frumoși, iubitori și primitori, avem legende, tradiții și obiceiuri ca nicăieri în lume, păstrate de sute de ani și o gastronomie invidiată și iubită, deopotrivă, de mulți.

Trebuie să fim corecți cu noi înșine și să admitem că avem și probleme, destule și din multe puncte de vedere.
Dar care țară nu are ?

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole