„Spre următoarea 100 de ani și cele ce urmează” – proiecte, acțiuni și manifestări inițiate de FCRCHM cu prilejul Centenarului Marii Uniri

Păstrarea identităţii naţionale a românilor din Covasna, Harghita și Mureș, intensificarea demersurilor pentru sporirea preocupării statului român de a proteja identitatea comunităţilor româneşti din cele trei județe, monitorizarea cazurilor de discriminare a românilor şi demararea unui dialog real cu reprezentanții comunității maghiare în problemele identitare de interes comun sunt doar câteva din proiectele inițiate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Sub genericul Programul dăinuirii românești în Arcul Intracarpatic – „Spre următoarea 100 de ani și cele ce urmează”, instituțiile și asociațiile culturale românești care fac parte din FCRCHM au inițiat mai multe proiecte, acțiuni și manifestări care vor fi organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Acestea au fost aprobate, sâmbătă, de Adunarea Generală a Forumului, întrunită la Miercurea Ciuc.
Forumul civic al românilor va continua demersurile în vederea elaborării de către Guvernul României a unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru județele Covasna, Harghita și Mureș, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă și stoparea declinului demografic din aceste județe.
FCRCHM își va intensifica și diversifica demersurile pentru sporirea preocupării statului român de a proteja identitatea comunităţilor româneşti și de a le întări potenţialul pentru consolidarea instituțiilor identitare fundamentale – biserica ortodoxă, şcoala în limba română, instituţiile și asociațiile culturale românești. Susţinerea comunităţilor româneşti din judeţele Covasna, Harghita și Mureș pentru realizarea proiectelor pe care şi le propun în cunoaşterea istoriei locale, redactarea unor lucrări monografice, prezervarea şi afirmarea culturii populare, a tradiţiilor şi folclorului românesc”, se arată în documentul aprobat de Adunarea Generală.
Totodată, vor fi continuate acțiunile de cinstire a liderilor comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș care au participat la „pregătirea, înfăptuirea și consolidarea” Marii Uniri.
Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș este organizația care militează pentru păstrarea identității românești și interesul național, iar pentru Centenarul Marii Uniri am propus și s-a aprobat în Forum ca în toate localitățile românești unde au fost delegați la Marea Unire, în curtea bisericii ortodoxe să se ridice o troiță și să fie pomenite numele fraților care au dus mesajul românlor din această parte de țară la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, a precizat episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan. Reprezentanții instituțiilor și asociațiile culturale românești au votat și pentru monitorizarea cazurilor de discriminare a populaţiei româneşti din localităţile celor trei județe.
De asemenea, s-a aprobat stabilirea unor parteneriate cu ONG-urile din ţară şi străinătate care urmăresc promovarea proiectelor ce vizează consolidarea relaţiilor culturale, sociale şi civice româno –maghiare și demararea unui dialog real cu reprezentanții comunității maghiare în problemele identitare de interes comun, în vederea găsirii unor soluţii comune pentru o mai bună cunoaștere și pentru preîntâmpinarea tensiunilor interetnice.
Forumul Civic și-a propus să fie mediatorul între tot ceea ce numim noi frați de altă credință și confesiune”, a menționat PS Andrei.
Adunarea generală a FCRCHM a mai aprobat prelungirea mandatului actualului președinte cu un an și primirea a opt noi asociații ale românilor care activează pentru păstrărarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor din cele trei județe şi pentru asigurarea unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole