Sute de persoane au participat la „Protestul disperării”

Aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita au protestat pe platoul din faţa Prefecturii. De aproape trei luni nu mai au bani pentru funcționarea centrelor de protecție socială, susținute, acum, din donaţiile primite de la soldaţi, angajați și deținuți de la penitenciare, de la școli și ONG-uri. Iar angajații nu și-au primit salariile integrale. 

Au protestat în tăcere, îmbrăcați în negru, cu lumânări aprinse în mâini, rugându-se șoptit și căutând sprijin la Dumnezeu, „să le dea gândul cel bun politicienilor”. De această dată, în locul lor au „vorbit” pancartele pe care le-au purtat în mâini: „Criza vine de la voi, dar o simțim doar noi”, „Copilărie fercită fără bani!”, „Noi asigurăm protecție, voi să asigurați finanțare”, „Nu mai vrem să ne milogim”. Și președintele CNSLR Frăția – filiala Harghita, Dakó Éva, care a dat citire petiţiei care avea să ajungă, la finalul manifestării, pe masa prefectului județului.

Este protestul disperării. CNSLR Harghita şi Sindicatul Sanitas Harghita protestează fiind indignaţi de situaţia financiară jalnică în care a ajuns DGASPC Harghita. (…) Centrele Direcţiei Generale sunt susţinute de luni de zile din donaţiile primite de la soldaţi, personalul şi persoanele private de libertate din penitenciare, ONG-uri, comunităţi locale sau profesori din diferite unităţi şcolare, iar salariaţii insituţiei au primit până la 80 la sută din remuneraţia pe luna octombrie”, a declarat președintele Dakó Éva.

Liderul Confederației a reamintit că, în cursul anului, conducerea DGASPC Harghita a semnalat în repetate rânduri autorităţilor faptul că alocările din TVA defalcat pentru susţinerea sistemului de protetcția copilului sunt insuficiente și  costurile reale ale serviciilor continuă să crească semnificativ.

Aplicarea sau neaplicarea unei legi nu este la latitudinea conducătorilor de instituţii publice din România. (…) Lipsa acută de bani cu care se confruntă DGASPC Harghita îi atinge grav atât pe cei 2.640 de copii şi peste 10.0000 de adulţi cu handicap, cărora instituţia le oferă asistenţă socială, cât şi pe cei 800 de angajaţi, care nu şi-au primit salariile integrale în luna octombrie”, a continuat Dakó Éva.

La rândul său, directorul DGASPC Harghita,  Elekes Zoltán, a afirmat că ar mai fi nevoie de aproximativ opt milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor Direcției până la sfârșitul anului. Hrana copiilor, hainele, rechizitele și medicamentele pentru bătrâni au fost asigurate din ajutoarele donate de oameni, instituții și firme, de cele mai multe ori necunoscuți, sensibilizați de situația critică în care a ajuns instituția.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghia a alocat în ultima perioadă banii necesari achitării facturilor la alimente și la lemnele pentru iarnă.

Situația e tot fără precedent, din păcate. Fără precedent este faptul că nu am plătit nici măcar salariile nete la nivelul de 100la sută; am dat numai 75la sută la colegi, la angajați și nu am plătit nici dările către stat și cred că este o situație care nu știu cum poate fi comentată în sistemul bugetar. La nivelul lunii (noiembrie – n.a.) iarăși nu mai avem niciun ban pentru salarii și contribuții, nici pentru cheltuieli materiale”, a precizat Elekes Zoltán.

Și anul nu s-a încheiat, mai este o lună, așa-numita „lună a cadourilor”, pentru care, potrivit directorului DGASPC, nu sunt asigurate nici cheltuielile materiale, nici cheltuielile cu resursele umane.

Noi am cerut ultima oară 8 milioane de lei, ca să putem încheia anul într-o stare normală, să avem și stocurile minime necesare, că anul acesta am trăit din stocurile anului trecut. Am văzut că pe site-ul Ministerului de Finanțe a apărut proiectul de rectificare de buget. Este vorba de 1,5 milioane de lei, care ne ajută foarte, foarte puțin; din asta putem să plătim contribuțiile pe salariile plătite și ceva facturi, dar decembrie tot va rămâne neacoperit”, a mai spus Elekes.

Neschimbată este situația vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități din centrele de asistență socială, unde nu sunt bani pentru alimente și medicamente.

Nu se poate să continuăm în acest fel, deoarece suntem expuşi să cerem milă, să cerşim, să ne milogim unor entităţi publice, în condiţiile în care statul ar trebui să respecte obligaţiile pe care le are faţă de copii şi persoanele cu dizabilităţi. (…) Mi-e greu să mă duc zi de zi la centru, să mă uit în ochii beneficiarilor şi să le spun că nu mai avem bani”, a explicat directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Frumoasa, Ion Pătraşcu.

Consiliul Județean Harghita a  alocat, în ultimele luni, mai mult decât dublul sumelor destinate în mod obisnuit pentru Direcția pentru Protecția Copilului, dar nici așa banii nu ajung. Ca să poată atenua impactul crizei fără precedent care lovește copii, bătrânii și persoanele defavorizate, realocă sume de la alte capitole, care rămân descoperite, iar viitorul se prefigurează sumbru.

Această problematică se va adânci, având în vedere decizia Guvernului de a micșora impozitul pe venit, care înseamnă pentru anul viitor o povară și mai mare. (…) Deocamdată, noi încercăm să facem față, dar Guvernul trebuie neapărat să revizuiască standardele, despre care acum au recunoscut și miniștrii de resort al Muncii și al Finanțelor că nu sunt actualizate. Și, totodată, pentru la anul încă nu vedem ce se va întâmpla, pentru că în bugetul județului această modificare a legii aduce un gol de 15 milioane de lei, 15 milioane care este o sumă imensă și nu vedem cum vom putea face față”, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

El a mai arătat că „în această țară sunt unii care sunt peste ceilalți”, afirmând că „sunt județe unde se finanțează acest sistem și sunt alte județe, ca de exemplu Harghita, unde sumele primite din partea Guvernului nu ajung nici pentru funcționare”.

Marcat de problemele din sistemul de protecție socială și de directorii instituțiilor care „cerșesc” condiții decente pentru persoanele defavorizate, Borboly Csaba le-a mulțumit pentru eforturile depuse și le-a promis tot sprijinul.

Eu îi susțin și de aceea am fost de vreo 10 ori la București, la diverși miniștri, secretari de stat. (…) Trebuie să luptăm până vom rezolva, pentru că viața acestor copii sau acelor adulți care necesită servicii nu trebuie să fie pusă în pericol de nici un fel de decizie politică. Eu am o mirare și o întrebare: avem un guvern social-democrat; atunci nu înțeleg de ce sfera socială suferă?” a conchis președintele CJ Harghita.

Conducerea CNSLR Frăția – filiala Harghita atrage atenţia că sindicaliștii sunt pregătiţi să folosească toate mijloacele de protest în susţinerea drepturilor angajaţilor, a copiilor şi a persoanelor asistate de DGASPC.

În cazul în care nu se va rezolva problema finanţării DGASPC suntem pregătiţi să înştiinţăm presa internaţională, precum şi organizaţiile internaţionale care se ocupă de respectarea drepturilor omului, drepturilor copilului şi a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi”, a conchis președintele Confederației sindicale, Dakó Éva.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole