Sute de persoane vor protesta la București, pentru exterminarea urșilor periculoși

Sute de persoane din Harghita, Covasna și Mureș vor protesta, miercuri, la sediul Ministerului Mediului, solicitând emiterea ordinului de derogare pentru împuşcarea urşilor periculoși, care au omorât zeci de animale și au atacat oameni, punându-le viețile în pericol.

Biroul de presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, marţi, că protestul se va desfăşura în data de 5 iulie, de la ora 12,00, la sediul Ministerului Mediului, iar din Harghita vor lua parte 250 de primari, preşedinţi de composesorate şi fermieri.
Sperăm ca mâine, prin protestul de la Bucureşti şi prin dialogul cu doamna ministru, să putem face un pas înainte în privinţa ocrotirii satelor şi a locuitorilor acestora, iar în paralel şi protejarea carnivorelor mari”, se menționează în documentul de presă al CJ Harghita.
Totodată, se precizează că preşedintele administrației județene, Borboly Csaba, a iniţiat, luni, în ședința „Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie” (ENVE) de la Comitetul Regiunilor, desfășurată la Tallin, elaborarea unui raport privind relaţia om-carnivore mari, inclusiv urşii din România, urmând ca, în funcţie de necesităţi, să fie formulate propuneri de revizuire a directivelor de mediu ale Uniunii Europene.
Borboly Csaba a declarat că situaţia cauzată de schimbările de comportament în rândul populaţiei de urs din România reprezintă „un pericol direct asupra oamenilor”, conducând şi la schimbări genetice majore în cazul acestei specii protejate, fapt care va contribui la degradarea acesteia.
În România există cea mai mare populaţie de urşi, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile şi pagubele cauzate sunt deja cotidiene şi în creştere exponenţială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la Bucureşti. Este un pas important faptul că forurile de la Bruxelles au înţeles ceea ce Bucureştiul nu vrea, şi anume faptul că este necesară o supervizarea a situaţiei reglementate în cazul ursului carpatin. La Bucureşti s-a evitat dezbaterea temei, motivarea fiind că protejarea urşilor a reprezentat una dintre condiţiile aderării României la Uniunea Europeană„, a afirmat Borboly Csaba, potrivit comunictului.
Primarul comunei Sândominic Karda Róbert, iniţiatorul protestului, a declarat că manifestarea de la București își propune să-l sensibilizeze pe ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, „să ia în considerare că nu numai asociațiile de protecția animalelor există, ci oameni care sunt în pericol”.
Eu consider că viața omului este mai presus de orice. Dacă legea prevede despăgubiri pentru daune în culturi agricole, pentru un om rănit de urs nu acordă nici măcar un leu, pentru spital, dacă mai iese viu din ghearele și colții animalului. Este inacceptabil. Mi-e teamă de ce văd în jurul meu, oamenii au sesizat că ursul a coborât din păduri cu apoape trei luni mai devreme decât anul trecut, că în fiecare zi sunt urși pe terenurile agricole. În ultima lună au omorât șase vaci, 15 oi și un cal din vecini. Sunt prea mulți și nu le mai ajunge ce le dă pădurea. În curând, oamenii vor începe să recolteze și nu vreau să se întâmple ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Dănești (când un cioban în vârstă de 56 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs- n.a.)”, a spus primarul Karda.
Edilul, viceprimarul, președintele Asociației Composesorale din localitate, conducerea Asociației de vânătoare și a Crescătorilor de animale din zonă vor merge la București, iar alături de ei vor fi în jur de 250 de primari, președinți ai composesoratelor și fermieri din Harghita și tot atâția protestatari din județele Covasna şi Mureş.
Directorul asociației de vânătoare din Miercurea Ciuc, Bencze István, se alătură protestatarilor. Are 68 de ani, lucrează în silvicultură din 1972, de când a terminat facultatea și susține că nu a mai văzut atât de mulți urși ca acum.
În ultimele două săptămâni numai în zona Ciucului au fost două atacuri, unul la Dănești, acum 10 zile și unul chiar astăzi de dimineață, când un pădurar a fost atacat la marginea DN 13 A Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc de o ursoaică cu pui. L-a atacat din senin, el a fugit, a intrat într-un pârâu plin de pietre, a căzut acolo și șansa lui a fost că au văzut ce s-a întâmplat 3-4 tăietori de lemne, care au început să urle și au alungat ursoaica. Cei de la Mediu (Agenția pentru Protecția Mediului Harghita – n.a.) vorbesc degeaba că nu s-a mărit efectivul la urs, ei au avut și LifeUrsus, și Wolf Life, și toate Life-urile pentru 4 milioane de euro, ei câștigă din asta; adevărul este că nu putem să facem față de mulți ce sunt urșii. Îi întâlnim de fiecare data când mergem la observator, pe vremea părinților noștri ursul era animalul pădurii, acum a ajuns să fie animalul orașului”, povestește Bencze István.
Directorul asociației de vânătoare din Miercurea Ciuc susține că „este nevoie urgent” de o derogare pentru împușcarea urșilor periculoși. În opinia acestuia, derogările nu rezolvă problema urșilor din România, „pentru că sunt prea mulți, la noi sunt cel mai mulți”, dar cel puțin rezolvă problema exemplarelor periculoase, care ajung la marginea localităților, intră în ele și nu se mai tem de oameni, „nici nu-i mai bagă în seamă”.
Vânătorul spune că atât ministerul Mediului cât și ONG-urile de mediu ar trebui urmeze exemplul țărilor din jur.
Să se uite în Slovacia, în Slovenia, în Serbia-Muntenegru, în Bulgaria, câți urși sunt în țările acestea și ce cotă de recoltare se aprobă anual. Cota de 10 la sută, aprobată prin cercetări, trebuie respectată, ca situația să nu scape de sub control. La un calcul simplu, dacă în jurul orașului Miercurea Ciuc sunt, să zicem, 4 ursoaice, la toamnă ne trezim cu 8 pui – foarte rar nasc un singur pui, de obicei 2, 3 și chiar 4 pui, cel mai frecvent 3 pui. Dar și dacă ar face câte un singur pui, tot avem cu 4 urși mai mulți decât în anul precedent și numărul crește de la un an la celălalt. În Slovenia sunt în evidență 500 de urși și 50 până la 100 de urși se împușcă anual”, a explicat Bencze István.
Îngrijorați de numărul din ce în ce mai mare de urși care coboară în zonele locuite, prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, și președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, au înaintat, săptămâna trecută, ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, o scrisoare prin care au cerut emiterea unui ordin de derogare pentru împușcarea urșilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.
În contextul în care prezența urșilor este din ce în ce mai puțin tolerată de locuitori, iar pagubele provocate de aceștia se înmulțesc, demersul înaintat ministrului Mediului de către edilii harghiteni a fost dublat de apelul reprezentanților asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone din țară, care solicită ministrului Mediului emiterea ordinului de derogare pentru vânătoare la urși.
De la începutul anului, în Harghita zeci de animale au fost omorâte şi patru persoane au ajuns la spital în urma atacurilor urşilor.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole