Foto: Primaria Tulgheș

Șapte persoane rănite în accidentul rutier de duminică dimineață, pe DN 15, la Tulgheș, au fost transportate la Spitalul din municipiul Toplița. După investigații, medicii au decis ca 3 dintre pacienți, aflați în stare gravă, să fie transferați la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, iar un altul la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș. Opt dintre pasagerii răniți ușor din microbuzul răsturnat au primit îngrijiri medicale și au refuzat să fie transportați la spital.

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, dr. Péter Szilárd, a declarat că, în urma accidentului, două persoane în vârstă de aproximativ 30 de ani, ambele din Republica Moldova, și-au pierdut viața, iar alte 15 persoane au fost rănite, mai grav sau mai ușor, trei dintre cei prezenți în microbuz – doi pasageri și șoferul-, scăpând nevătămați.

Șapte persoane rănite au fost transportate la Spitalul din Toplița: cinci din Republica Moldova, care au suferit politraumatisme cu leziuni în zona capului, toracelui, abdomenului și membrelor, cu ambulanțele SAJ, iar două persoane, acestea din România – o mamă și copilul ei de 2 ani care nu a fost rănit, dar, fiind foarte mic și speriat, și-a însoțit mama-, au ajuns la spital cu autospeciala SMURD. Opt dintre pasageri, care prezentau leziuni ușoare, au refuzat transportul la spital”, a precizat dr. Péter Szilárd.

Potrivit sursei citate, după investigațiile de specialitate, medicii au decis transferarea unuia dintre pacienții, care necesita o intervenție chirurgicală la ureche, la SJU Târgu Mureș, iar trei pacienți în stare gravă aveau să fie transferați la SJU din Miercurea Ciuc, aceștia din urmă fiind transportați cu autospeciala de transport a victimelor multiple de la ISU Harghita.

La Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, managerul dr. Demeter Ferenc, a instituit „planul alb” de intervenție încă de la primele ore ale dimineții.

Sunt în drum către noi trei pacienți: unul cu abdomen acut, probabil cu ruptură de vezică, un alt pacient cu traumatism toraco-amdominal și cerebral și o persoană care a suferit un traumatism cranio-cerebral. Toată lumea este pregătită, îi așteptăm”, a declarat dr. Demeter Ferenc.

Persoanele care nu au fost transportate la spital au fost găzduite de Primăria Tulgheș, unde au fost omenite cu câte ceva de mâncare, ceai cald și cafea.

Primarul comunei Tulgheș, Marcel Vancu, a relatat că la început s-a făcut inventarierea bagajelor, care au fost aduse tot la Primărie, și că, după încheierea formalităților și audierilor de către polițiști, celor care nu au cu ce să își continue drumul li se va asigura cazare peste noapte la pensiuni din localitate și împrejurimi.

Au fost în stare de șoc la început, traumatizați, dar acum sunt cu ei, s-au mai liniștit, s-au încălzit, au mâncat ceva, au băut câte un ceai sau o cafea caldă. Între timp, alte 3 persoane s-au externat de la spitalul din Toplița și ni s-au alăturat, le-am pus tuturor la dispoziție sala de consiliu pentru formalitățile cu Poliția și, având în vedere că vremea e rea – a nins mult și puternic, iar la momentul producerii accidentului era viscol -, și dacă nu vor găsi alt mijloc de transport, le vom asigura și cazarea peste noapte”, a spus primarul Vancu.

Duminică dimineață, la ora 6.20, un microbuz care face curse regulate pe ruta Praga – Orhei, Republica Moldova, în timp ce rula pe DN 15, pe raza comunei Tulgheș a derapat, a părăsit partea carosabilă și s-a lovit de un stâlp, răsturnându-se pe o parte.

În vehicul se aflau șoferul și 19 pasageri, între care și un copil de 2 ani. Două persoane au rămas încarcerate și au fost găsite fără puls, restul fiind rănite. La șase minute după accident, a fost activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Harghita.

Din primele cercetări, șoferul nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, pe un sector în curbă, pe carosabil acoperit cu polei și condițiilor meteorologice. Cele două personae decedate în accident sunt cetățeni moldoveni.

Daniela MEZEY