Viktor Orbán: „Ungaria va continua să îşi promoveze interesele naţionale”

foto: Facebook Viktor Orbán

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la Universitatea de vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, că „steaua călăuzitoare” a politicii externe a Executivului de la Budapesta este „interesul național”, Ungaria fiind interesată să aibă relaţii „cât se poate de bune” cu orice ţară care o sprijină în atingerea obiectivelor pe care și le-a propus și cu care poate dezvolta relații reciproc avantajoase.
Un lucru trebuie să fie foarte clar, Ungaria va continua să-și promoveze interesele naționale”, a declarat premierul acestei țări, afirmând că guvernul său a ales să promoveze „politica naţional-patriotică”.
Printre măsurile luate s-au numărat renunţarea la împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Banca Mondială, sprijinirea investitorilor şi companiilor autohtone.
Nu poţi să vorbeşti despre o ţară puternică dacă eşti la cheremul instituţiilor financiare care te creditează. Din fericire, am reuşit să ieşim din acest impas şi am păşit pe calea creşterii economice”, a afirmat Viktor Orbán
În opinia premierului ungar, „economia europeană este în declin” și pentru a-și recăpăta competitivitatea economică, trebuie să se creeze „condiții flexibile de lucru”.
Premierul Ungariei a susținut că Guvernul de la Budapesta mai are în vedere crearea unei armate puternice, capabilă să răspundă oricărui atac, pentru realizarea căreia a fost lansat și un un program de dezvoltare a industriei militare şi a armatei.
Continuând pe același domeniu, Viktor Orban a enunțat din nou necesitatea creării unei armate proprii a Uniunii Europene (UE).
SUA au câteva baze militare, într-adevăr, dar eu spun că în afară de NATO și de prezența trupelor americane avem nevoie de o forță armată proprie a UE, pentru că Europa trebuie să fie în stare să se apere singură”, a declarat premierul ungar.
Vorbind despre bunăstarea, pacea și stabiliatea în zonă, șeful Guvernului de la Budapesta a susținut că ţările din Balcanii de Vest – cu prioritate Serbia -, trebuie integrate cât mai repede în structurile europene.
Apropo de dezvoltare economică, de pace, de stabilitate, eu cred că țările din Balcanii de Vest trebuie să fie integrate cât se poate de repede în structurile europene, în primul și în primul rând trebuie create condițiile ca Serbia să fie integrată în UE, după care vor urma și celelalte țări din vestul Balcanilor”, a precizat Orbán.
În privinţa autonomiei maghiarilor din Transilvania și din alte state, primul-ministru ungar a precizat că guvernul său susţine astfel de iniţiative, fiindcă „nu există o opţiune mai bună”.
Este doar o chestiune de timp până când măsurile guvernului vor acoperi şi acest subiect. Gheaţa a fost spartă când un tip de subvenţie pentru familiile ungare a fost extinsă la gospodăriile maghiare din ţările vecine”, a lămurit Orbán.
Dezbaterea „Europa Centrală, un punct forte!?”, la care a luat parte premierul Ungariei, Viktor Orbán, a încheiat cea de-a XXVIII-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusványos”.
Manifestrea s-a desfăşurat în perioada 18-23 iulie la Băile Tuşnad şi a fost organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi – Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole