Zeci de apicultori din țară, din Ungaria și Serbia la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc

Zeci de apicultori din țară, din Ungaria și Serbia participă, sâmbătă, la cel mai dulce festival, al Mierii, la Miercurea Ciuc. Oferta de produse naturale sută la sută este extrem de bogată și sănătoasă. Folosită de milenii, mierea este un adevărat remediu naturist cu nenumărate calități: energizant și antibiotic natural, care stimulează metabilismul și previne apariția cancerului.

Festivalul a debutat cu parada Cavalerilor Mierii, unii dintre ei veniți de la sute de kilometri, din țară, din Ungaria și Serbia. Înveșmântați în straie de sărbătoare,  cavaleri și domnițe, având în fruntea suitei copii costumați în albinuțe, s-au îndreptat către Biserica Millenium, unde a avut loc slujba de sfințire a mierii.
Odată săvârșit ritualul de atragere a harului divin asupra dulce-aromatului produs în nuanțe solare, gălbui-portocalii, cavalerii au defilat pe străzile orașului, invitând locuitorii la degustare și la distracție.
Pe platoul din centrul municipiului, apicultorii și-au expus produsele, care mai de care mai îmbietoare, de la regina stupului – mierea de salcâm, la cea de brad, de zmeură, de tei, de rapiță sau de flori de munte atât de bogată în vitamine, până la produse cosmetice având la bază prețiosul lăptișor de matcă.
Oricine poate să găsească cel puțin un produs care să fie pe gustul său, ori să-l ajute să-și îmbunătățească starea de sănătate. De exemplu, mierea de rapiță este foarte bună pentru cei care au probleme cu osteoporoza sau cu stomacul, iar un borcan cu o combinație din miere de salcâm, polen, propolis și lăptișor de matcă face minuni pentru organism. Lăptișorul de matcă este binecunoscut în rândul doamnelor ca ingredient nelipsit din cremele cosmetice, dar crud, în stare pură, este recomandat și ca imunizant și tonifiant general, indicat pentru sporirea rezistenței la efort fizic și psihic, ajutând, totodată, la reducerea colesterolului din sânge și la întârzierea procesului de îmbătrânire”, a povestit Kovacs Attila, un apicultor din Odorheiu Secuiesc.
În premieră, la ediția din acest an a Festivalul Mierii din Miercurea Ciuc și-a făcut apariția pe tarabe și mierea de lavandă, cu aroma sa florală delicată, ce se remarcă prin efectul calmant, benefică și pentru diabetici, cunoscut fiind faptul că reduce cantitatea de zahăr din sânge.
Sunt mândru că am putut produce mierea de lavandă, care este un miracol. Vă spun cu mâna pe suflet, așa aromă plăcută are, că cei care au gustat, au și cumpărat. Din întâmplare am găsit culturi de lavandă, în Vrancea și în Galați, și cu greu am putut intra în ele cu stupii. Le mulțumesc celor care m-au primit și care au demonstat încă o dată că nu etnia contează, ci omenia”, a spus Tőkés Attila, apicultor din Toplița.
Mierea a putut fi degustată de toată lumea, iar copiii au primit în dar borcănele cu nectar, ca să se obișnuiască să consume în fiecare zi porția de sănătate.
Prețurile nu au fost mai mari decât în piață sau în magazinele de specialitate, dar calitatea net superioară și departe de orice îndoială. Pentru că a fi Cavaler al Mierii este o onoare și, deopotrivă, o garanție că produsele comercializate sunt sută la sută naturale.
Direct de la apicultori au mai putut fi achiziționate săpunuri, loțiuni, creme, chiar și lumânări decorative confecționate din ceară de albine.
Anul acesta nu a fost mai rău decât cel precedent, considerat dezastruos de către apicultori, dar nici bun nu se poate numi, susțin prisăcarii.
Am început bine cu rapița, apoi a venit perioada salcâmului, când a dat înghețul și nu am scos mare lucru. A venit rândul poliflorei și la floarea soarelui, care au mers bine, dar la tei nu am reușit să scoatem miere”, a povestit Lajos Csilla din Păuleni-Ciuc.
Dar necazul cel mare, care-i îngrijorează peste măsură, este că le mor albinele și nimeni nu le poate spune de ce.
În martie și aprilie au pierit multe, și la noi, dar cunoaștem stupari care și-au pierdut toate albinele. Mai rău este că nu știm de ce, nici analizele de laborator nu au depistat cauza mortalității albinelor. Zboară și nu se mai pot întoarce în stupi, le găsim moarte pe lângă ei. Dacă nu se găsește o soluție, nu știu ce o să fie”, continuă femeia.
Mierea este un dar divin, susține dr. Rácz László, un cunoscător al apiculturii și un consumator fidel al mierii. În opinia sa, acest aliment ar trebui să fie nelipsit din alimentația zilnică a oamenilor care țin la sănătatea lor și în special a copiilor.

Dacă ar depinde de mine, eu mierea n-aş vinde-o în prăvălii, aş dat-o la farmacii şi să se elibereze numai sub prescripţie medicală, întrucât este nu numai medicament, este un dar a lui Dumnezeu. E o vorbă: «medicul tratează şi Dumnezeu vindecă» prin acest produs al naturii mame, acest dar fantastic, pe care nu îl cunoaştem îndeajuns. Trebuie să ştim că dacă un borcan de miere ar fi produs de o singură albinuță, ea ar trebui să zboare în jurul Pământului de patru ori; face o muncă extraordinară”, a subliniat dr. Rácz László.
Potrivit acestuia, menirea Festivalului și a altor evenimente similare este să încurajeze consumul de miere, să-i evidențieze beneficiile extraordinare, precum și ale celorlalte produse apicole: lăptișorul de matcă, polenul, propolisul sau păstura.
Folosită de milenii, mierea este un adevarat remediu naturist, conține vitamine, aminoacizi, acizi organici, minerale, enzime provenite de la albine și bioflavonoizi. Între altele, mierea este cel mai rapid și puternic energizant natural cunoscut, este un puternic antibiotic natural, are proprietăți antiinflamatorii, previne apariția cancerului, stimulează digestia și metabolismul și ajută la menținerea echilibrului endocrin.
Potrivit statisticilor Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), consumul de miere în țara noastră se află mult sub media europeană, deși România ocupă locul patru în Europa din punct de vedere al producției de miere.
Un român consumă aproximativ 500-600 de grame de miere pe an, de 3-4 ori mai puțin comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, cele două kilograme consumate în Germania și chiar trei kilograme în țările nordice, nemaivorbind de Grecia, unde consumul pe locuitor se ridică la 3,5 kilograme de miere pe an.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual și consumă doar jumatate din producție, restul plecând pe piața externă.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole