Ambulanțele scoase din uz, care stau de ani buni în garajul SAJ Harghita, dar sunt în stare de funcționare, nu vor sfârși la fier vechi, ci vor fi donate serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județ. Luni, cinci dintre ele și-au găsit noi stăpâni: serviciile de pompieri civili din comunele Lăzarea, Joseni, Suseni, Șimonești și Căpâlnița.

Seful Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, dr. Péter Szilárd, a precizat că este vorba despre 13 salvări care au fost donate SAJ de către Serviciul Național de Ambulanță din Ungaria – unele în 1999, altele în 2005, după inundațiile devastatoare din zona Odorhei.

Cinci dintre ele, aflate în stare de funcționare, au fost predate, luni, în cadru festiv, primarilor din localitățile Lăzarea, Joseni, Suseni, Șimonești și Căpâlnița. Ele nu dispun de aparatură medicală și vor fi folosite de serviciile voluntare pentru situații de urgență pentru transportul echipamentelor.

După ce am obținut acordul Ministerul Sănătății, am decis să le folosiți dumneavoastră în viitor, nu ca ambulanță, ci ca autospeciale și sper să vă ajute în activitatea zilnică. Vă doresc să aveți cât mai puține intervenții, pentru că dacă le folosiți rar, înseamnă că populația din județul Harghita este în siguranță”, a declarat directorul SAJ Harghita.

Celelalte opt ambulanțe stau în garaj de aproape un deceniu, având chiar și un milion de kilometri la bord și necesită reparații, înainte de a fi predate servciilor voluntare de pompieri civili.

Inițiativa de a găsi o întrebuințare celor 13 ambulanțe vechi și nefolosite îi aparține președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

În ciuda greutăților birocratice întâmpinate, sunt convins că aceste ambulanțe vor contribui la buna desfășurare a activității serviciilor voluntare. Buna colaborare interinstituțională din județ – colaborarea dintre serviciile locale pentru situaţii de urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Oltul», primăriile, Consiliul Judeţean, Ambulanța și Serviciul de Salvamont – se va întări prin acest act nobil pe care l-a făcut conducerea SAJ Harghita, în folosul locuitorilor. Eu sper că vom putea dona cât mai repede și restul mașinilor”, a subliniat, la rându-i, președintele CJ, Borboly Csaba.

Prezent la eveniment, comandantul ISU Harghita, col. Stelian Cimpoieşu, și-a manifestat satisfacția și bucuria că „serviciile voluntare se întăresc”.

Ele sunt un real sprijin pentru noi, intervenţia este graduală, prima dată în localitate intervine serviciul voluntar, după care detaşamentul din zona căruia s-a întâmplat situaţia de urgenţă. Împreună facem ca cetăţenii acestui judeţ să se simtă în siguranţă”, a spus comandantul Cimpoieşu.

Harghita ocupă primul loc la nivel național din punct de vedere al numărului serviciilor voluntare pentru situații de urgență, existând câte unul în fiecare dintre cele 67 de localitatăți ale județului. Activitatea acestora este sprijinită financiar de Consiliul Județean.

Daniela MEZEY