Autoritățile din Harghita cer ministrului Mediului derogare pentru împușcarea urșilor periculoși

Îngrijorați de numărul din ce în ce mai mare de urși care coboară în zonele locuite Prefectul județului Harghita și Președintele Consiliului Județean solicită o derogare pentru împușcarea exemplarelor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.

Printr-o adresă înaintată, marți, ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, și președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, cer emiterea unui ordin de derogare pentru împușcarea urșilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.
Aceștia au argumentat solicitarea în baza faptului că mărirea populației de urs pune în pericol siguranța și chiar viețile oamenilor, atât ale localnici, cât și ale turiștilor. De asemenea, animalele fac ravagii și în rândul animalelor domestice și al culturilor.
Cei doi oficiali arată că „pentru preîntâmpinarea situațiilor de acest gen și în vederea restabilirii unui climat de siguranță, precum și în vederea unui control științific a populației de urși”, solicită „aprobarea de urgență a derogărilor privind recoltarea și capturarea exemplarelor din această specie”.
Subliniem faptul că prin renunțarea în două sezoane de vânătoare consecutive la derogările privind recoltarea și capturarea exemplarelor de urși au fost grav afectare principiile de bază ale Legii nr. 407 din 9 noiembrie 2006 vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, pricipiul menținerii echilibrului ecologic și cel al ameliorării calităţii populaţiilor faunei de interes cinegetic”, se arată în documentul citat.
Potrivit statisticilor realizate de Consiliul Județean, în județul Harghita „populația de urși este de patru ori mai mare decât numărul susținut de fondurile forestiere”. Atacurile acestora reprezintă o problemă mai veche, pentru rezolvarea căreia președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, a solicitat anul trecut sprijinul premierului, dar și al organismelor europene. Printre soluțiile propuse se numără revizuirea legislației aplicabile la nivel național și european, precum și despăgubiri acordate persoanelor atacate.
Recent, problema atacurilor urșilor a fost ridicată și discutată din nou în cadrul sedinței Consiliului Prefectural.
În contextul în care prezența urșilor este din ce în ce mai puțin tolerată de locuitori, iar pagubele provocate de aceștia se înmulțesc demersul înaintat ministrului Mediului de către edilii harghiteni este dublat de apelul reprezentanților asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone din țară, care solicită ministrului Mediului emiterea ordinului de derogare pentru vânătoare la urși.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole