Drepturi pe principiul reciprocităţii acordate românilor din comunitățile istorice (rezoluție Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului)

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului solicită aplicarea principiul reciprocităţii în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale cu statele care au minorităţi pe teritoriul României și „în regim de urgenţă” a Strategiei naționale pentru următorii patru ani, care să asigure mijloacele necesare păstrării identităţii naţionale ale românilor de pretutindeni.

Într-o rezoluţie adoptată la finalul lucrărilor celei de-a XV-a ediţii a Universităţii de Vară, cu genericul „2000 de ani de continuitate românească. De la Prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?” de la Izvoru Mureşului, se arată că românii din comunităţile istorice din jurul frontierelor României şi din Balcani sunt supuse „unui proces agresiv de aculturație și asimilare”, unele dintre acestea fără a beneficia de drepturile impuse de standardele europene pentru minorităţi naţionale, în vreme ce instituțiile Statului român, chemate să acorde sprijin acestor comunități se dovedesc în continuare ineficiente.
Pentru remedierea situaţiei se impune regândirea structurală în ansamblu a instituțiilor abilitate să gestioneze relaţia cu românii de pretutindeni, „pentru ca acestea să poată răspunde rapid și eficient nevoilor majore de natură identitară, educațională, administrativă și spirituală ale comunităților de români din afara frontierelor”.
La fel de necesare și urgente sunt: alocarea unui număr de cel puțin 100 de posturi Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP), profesionalizarea personalului din MRP, debirocratizarea legislației și procedurilor privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum și alocarea unui buget de 50 de milioane de euro acestui minister.
De asemenea, se solicită identificarea mecanismelor necesare prin care să fie aplicat principiul reciprocităţii în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale cu statele care au minorităţi pe teritoriul României și aplicarea „în regim de urgenţă” a Strategiei naționale pentru românii de pretutindeni pentru perioada 2017-2020, prin care „comunităţilor româneşti din vecinătate şi Balcani trebuie să le fie asigurate mijloacele necesare păstrării identităţii naţionale, iar Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei să devină principalul partener de consultare al instituțiilor Statului Român în implementarea Strategiei”.
Totodată, se reclamă inventarierea situațiilor de încălcare de către Ucraina a Tratatului Bilateral din 1997 în partea referitoare la asigurarea drepturilor naționale ale etnicilor români, monitorizarea respectării și implementării Recomandării APCE nr. 1845 (2008) privind situaţia minorităţilor naţionale din Voievodina şi a minorităţii etnice române din Serbia, „asumarea de către partidele politice româneşti de pe cele două maluri ale Prutului a unui Acord pentru Reunire, care să ducă la reunirea Republicii Moldova cu România”, modificare legii cetăţeniei, adoptarea legii privind statutul, rolul şi funcţiile limbii române ca limbă oficială a României, pe modelul altor state membre UE și creşterea termenului de valabilitate a paşapoartelor de la 5 la 10 ani.
Participanţii la cea de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureşului revendică înfiinţarea mai multor institute culturale în ţările în care există comunităţi de români, repararea Casei Memoriale Aron Pumnul din Cernăuţi, ca sediu al Muzeului Mihai Eminescu, precum și înfiinţarea Muzeului Românilor de Pretutindeni şi alocarea unui sediu adecvat în incinta Parlamentului României.
Nu în ultimul rând, s-a solicitat alocare unei sume de „cel puţin 300 milioane de Euro Departamentului Centenar” şi coordonarea acestuia de către academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În finalul documentului dat publicităţii vineri lectorii, cursanţii şi organizatorii universităţii au mai solicitat modificarea metodologiei de selecţie a bursierilor, elaborarea, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a unei hărţi electronice a tuturor zonelor locuite de români şi asigurarea unui număr suficient de secţii de votare peste hotare, „ţinând cont de numărul real al cetăţenilor români cu drept de vot, precum şi de numărul de secţii de votare organizate în scrutinele anterioare”.
Rezoluţia adoptată la finalul ediţiei a XV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului şi Guvernului României, precum şi partidelor parlamentare şi neparlamentare.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului s-a desfăşurat, de duminică și până vineri, în judeţul Harghita, la lucrări participând mai mult de o sută de persoane, între care parlamentari, miniştri, cursanţi din țară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, conferenţiari din centre universitare ale României şi Republicii Moldova şi lideri de opinie din diaspora.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole