Frumusețe, originalitate, dăinuire (Galerie FOTO)

Uriașa vază din fața Municipalității Miercurea Ciuc a înflorit din nou, originală și frumoasă, o emblemă a orașului ce dăinuie de aproape o jumătate de secol. Peste 10.000 de plante tinere de diferite culori împodobesc construcția florală, înaltă de doi metri și jumătate, cu figuri simbolice.

Originalitatea și frumusețea, condiționate doar de imaginația grădinarului, sunt puse în practică an de an de angajatele de la Secția Floricolă a Primăriei Miercurea Ciuc. Cu pasiune, pricepere și răbdare, construiesc minuni menite să bucure privirea cu un tablou care aduce o notă aparte în peisajul urban.
„Vaza” din fața primăriei este o creație laborioasă, care necesită multă atenție, migală și nu în ultimul rând cunoștințe matematice – de mare folos în designul floral, unde contează foarte mult proporţiile – și de desen.
Grădinarii au început să muncească pentru ea încă din toamna anului trecut.
„Atunci am adus plantele-mamă în seră, ca din ele să putem face, în februarie, plăntuțele; pregătim butașii, în 2-3 săptămâni până într-o lună cresc rădăcinile și sunt pregătite pentru a fi plantate în vază”, spune Mariana Peterfi.
După Rusalii, mai multe angajate ale Secției Floricole au început să curețe construcția de resturile vegetale rămase din anul precedent.
„Patru femei se ocupă de curățat, iar la plantat suntem opt. Dar, înainte de a răsădi, trebuie să umplem vaza cu apă – asta durează cam 24 de ore -, să se înmoaie pâmântul, apoi facem lutul cu care acoperim vaza la exterior”, explică femeia.
Odată ce lutul a acoperit construcția, șefa Secției Floricole, Burista Csilla, desenează modelele. Culorile plantelor alese sunt și ele extrem de importante, ca trecerea să nu fie deranjantă. Construcția trebuie să fie plăcută și să ofere emoţii privitorului.
„Modelele sunt cele obișnuite, folosite în Secuime pe toate obiectele de uz casnic, inclusiv pe vaze: laleaua, soarele și luna, pentru care folosim florile decorative prin frunză, în jur de 10.000 de plăntuțe din 15 specii. Se lucreaza destul de mult la ea, cam o săptămână ne ia de la repararea stativului până la plantarea finală”, spune Burista Csilla.
Se muncește în picioare, aplecat, de cele mai multe ori în soare sau în ploaie. Timp de opt ore pe zi, ajutându-se de un pix subțire sau de câte un cui lung, opt femei plantează răsadurile plăpânde, fir cu fir, pe orizontală, sfidând gravitația, susținute de lutul care îmbracă vaza, până ce rădăcinile vor deveni puternice.
După o săptămână, aranjamentul floral este adus la rang de artă.
Construcția florală sub formă de vază înfrumusețează urbea de aproape o jumătate de secol. Până acum 6 ani, înainte de a fi amenajată esplanada din fața Teatrului Municipal, a stat în centrul orașului. Doi ani a lipsit, până s-a găsit locul perfect pentru ea și de 4 ani se ridică semeață în fața Municipalității.
„Este un simbol al orașului, este foarte frumoasă și în fiecare an, când este re-adusă la viață, mă opresc să o admir. Mă uit la femeile care lucrează și sunt impresionat de munca lor, care în final se transformă într-un obiect de arhitectură impresionant”, spune Szederjesi Ferenc, locuitor al municipiului.
Micuț, dar cochet, îngrijit și ca o grădină plină de flori, care își schimbă paleta coloristică odată cu anotimpul – așa se prezintă Miercurea Ciuc localnicilor și vizitatorilor, de primăvara până toamna târziu. Zeci de mii de flori colorează orașul în fiecare an.
„150.000 de flori plantăm anual în oraș. În primăvară am plantat 1.000 de trandafiri, 315 arbori și aproximativ 500 de arbuști pentru gard viu și solitare. Răsaduri de-a gata nu s-au cumpărat niciodată în ultimii 37 de ani pentru plantele anuale și bianuale, cum ar fi panseluțele, părăluțele sau florile de nu-mă-uita, le producem în serele proprii”, menționează șefa Secției Floricole a Primăriei Miercurea Ciuc.
Frumusețea orașului nu este ieftină. Burista Csilla face socoteala: peste 70.000 de lei din care s-au cumpărat bulbi, flori și puieți de arbori mari, în jur de 800.000 de lei pe an sunt salariile pentru 27 de angajați care se ocupă de spațiile verzi din oraș, de la producerea răsadurilor, plantarea și întreținerea acestora și până la tunderea gazonului; cheltuielile materiale sunt încă 800.000 de lei, iar cea mai scumpă dintre ele – aproximativ 400.000 de lei – este încălzirea serei.
Regretul este vizibil pe chipul femeii, când spune că „din păcate” sunt și oameni – „copii sub privirile îngăduitoare ale părinților, tineri, adulți și chiar bunici – care rup florile, uneori le smulg cu tot cu rădăcini” – sau își măsoară forțele frângând în două copăcei tineri.
Majoritatea, însă, apreciază munca grădinarilor orașului. Pentru strădania lor, pentru mâinile trudite, pentru perseverența cu care transformă Miercurea Ciuc într-o grădină urbană, mulțumiri și respect!

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole