Începe Universitatea Românilor de Pretutindeni de la Izvoru Mureșului

„De la prima unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni, încotro?” este tema celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară ce se desfășoară în perioada 13-18 august la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului. Reunirea Basarabiei cu România, drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, cât de interesată este România de diaspora sau de păstrarea și afirmarea identității românilor din Covasna și Harghita sunt doar câteva dintre subiectele ce vor fi analizate la Universitatea suprenumită a „Românilor de Pretutindeni”.

Potrivit organizatorilor, Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni susţine participarea la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, în perioada 13-18 august, a aproximativ 100 de lideri de asociaţii româneşti, personalităţi marcante din comunităţile româneşti din vecinătatea României şi diaspora, precum şi programul oferit de o serie de artişti din România.
Marți dimineață, cu ocazia hramului Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Izvoru Mureșului, toți cei prezenți la universitate vor participa la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei Moldovan, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, iar după-amiază încep lucrările.
Printre subiectele ce urmează să fie dezbătute se numără „Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018”, „Drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, între promisiuni și realitatea asimilării”, tematică în cadrul căreia va fi prezentată „Drama românilor autohtoni din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația”. Alte subiecte care vor fi supuse dezbaterii sunt „Cât de interesată este România de diaspora sa?” în cadrul discuțiilor urmând să fie analizate „educația în limba maternă – prioritate a românilor de pretutindeni” și dacă „emigrarea românilor constituie o problemă de interes național?”. Vor mai fi abordate și analizate „Situația românilor din spațiul ex-sovietic”, „Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita”, „Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova”, dar și „Problemele retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania”. Un alt subiect de interes vizează „Acțiunile, manifestările și proiectele coordonate de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, referitoare la aniversarea Centenarului Marii Uniri”, dacă acestea „sunt pe măsura marelui eveniment?”.
La lucrări au fost invitați conducătorii statului român, parlamentari și oameni politici de pe cele două maluri ale Prutului, miniştrii, lideri ai organizațiilor românești din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania și Macedonia, conferenţiari din centre universitare ale României şi Republicii Moldova și lideri de opinie din Diasporă.
Cursanţii universității, din țară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia sunt tineri studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.
De asemenea, vor fi prezenţi jurnalişti de la principalele instituţii mass-media din țară, dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Italia și Serbia.
În programul Universității sunt prevăzute și alte activităţi, precum lansări de carte, expoziţie de carte cu vânzare, dezbateri libere și tradiționala „Seară Românească”, spectacol folcloric ce va încheia, în acest an, ziua marii sărbători „Adormirea Maicii Domnului”.
De altfel, marți, 15 august, după participarea la Liturghia arhierească săvârşită cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, programul zilei se va desfășura în comun cu participanții la Tabăra Internațională de Tineret „Proiect de țară – România mea”, Pădureni, județul Covasna.
După precedentele paisprezece ediţii, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului, a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român” atât prin participanţi (tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară), prin temele abordate, cât şi prin corpul conferenţiarilor format din elita universitară şi culturală românească, dar şi prin prezenţa unor importanți oameni politici din România.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din București şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, Asociația „Răsăritul Românesc”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, Primăria şi Consiliul Local Voşlăbeni, în cadrul unui proiect finanţat de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole