Miei destui pentru Paște – cumpărători să fie!

În Harghita, mieii pentru Paște se vând la prețuri cuprinse între 8 și 12 lei kilogamul în viu și cu 24 de lei kilogramul în cazul animalelor tăiate. Oferta este bogată – peste 50.000 de miei de sacificat pentru Paștele pe care îl vor celebra împreună în acest an credincioșii ortodocși și catolici – însă prea puțini vor ajunge în piața din Miercurea Ciuc, singura autorizată din județ.

Dr. Püsök László, de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSV-SA) Harghita a declarat că în județ au fost autorizate cu caracter temporar patru puncte de tăiere a mieilor: la Nicolești și Ciceu în apropiere de Miercurea Ciuc, la Plăieșii de Jos în sud-estul județului, iar în vestul acestuia, în localitatea Ocna de Sus.
„Mieii sunt controlați ante mortem de către un medic veterinar. După sacrificare, carnea este verificată din nou și, dacă ea corespunde normelor sanitar-veterinare, este ștampilată, numai astfel putând fi scoasă la vânzare în raioanele special amenajate, cu certificate sanitar-veterinar pentru carne proaspătă, conform legii”, a precizat dr. Püsök.
Din cauza numărului mic de abatoare autorizate și a condițiilor impuse pentru transportul și comercializarea mieilor tăiați – mașini frigorifice, închirierea de standuri speciale dotate cu vitrine frigorifice și cu sursă de apă curentă pentru vânzarea acestora -, dar mai ales din cauza cheltuielilor mari de transport până la Miercurea Ciuc, crescătorii de ovine din Harghita preferă să vândă mieii vii în alte judete sau să îi exporte.
„Așa se întâmplă în bazinele Cristur, Odorhei și Gheorgheni, unde se cumpără mieii vii direct de la ciobani. Până acum s-au vândut câteva mii de miei pentru Ungaria și Italia, iar câteva zeci de mii au plecat în alte județe din țară. Au încărcat animalele și au plecat, iar crescătorii au scăpat de cheltuielile de abatorizare, de costul transportului până la Ciuc – vă închipuiți că din nord, de la Tulgheș și până la Miercurea Ciuc sunt cam 140 de kilometri – și de cheltuielile pentru închirierea tarabei”, a explicat vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Ovine Harghita, Horváth Ferenc.
El a mai spus că cei care nu reușesc să vândă mieii vii pentru Paște, îi vor lăsa să crească și vor vinde animalele mature la toamnă, la un preț mai bun.
„Nimeni nu sacrifică mielul sub 16-17 kilograme, fiindcă nu se cumpără o carcasă de 6-7 kilograme, nu arată bine. Cel mai mult se cumpără carcasele de 12 kilograme, iar cei care nu au atâția bani, iau o jumătate, ca să rămână și cu carne, nu numai cu os, după ce se frige mielul” spune dr. Püsök László.
Datorită iernii blânde, mieii s-au născut devreme și au ajuns la o greutate medie de 20 de kilograme.
În piața agroalimentară din Miercurea Ciuc, carcasele de miel se vând cu 24 de lei kilogramul. Majoritatea vânzătorilor sunt din Plăieșii de Jos și spun că cel mai bine se cumpără jumătățile și sferturile de miel, „din cauză că oamenii nu mai au bani de unul întreg”. De la ferme, se poate cumpăra miel în viu cu prețuri între 8 și 10 lei kilogramul angro, în funcție de calitate și cu aproximativ 12 lei pentru cei care cumpără doar unul sau 2-3 miei, la înțelegere.
„Nu există familie în județul Harghita care să nu cumpere un miel, ori măcar o jumătate sau un sfert de miel. Secuiul își agonisește averea ca să cumpere un porc de Crăciun și un miel de Paște”, susține dr. Püsök László.
Specialiștii de la DSV-SA au afirmat că vânzarea mieilor la piață începe, de regulă, miercuri și că până la sfârșitul săptămânii prețul va scădea la 20-21 de lei kilogramul de carne.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole