Ospăţ pantagruelic la Festivalul Cartofului, de Zilele Orașului Miercurea Ciuc

Zi fierbinte de vară, încinsă și de zecile de focuri care ard sub ceaune demne de ospețe pantagruelice, în parcul din centru urbei. „Token-itza”, „Reţeta dragostei aromate” sau „Tocănița pe cinste” sunt doar câteva dintre deliciile prezentate de 50 de echipe de bucătari amatori, înscrise la a XVII-a ediție a tradiționaului Festival al Cartofului.

E primul sfârșit de săptămână din august, deci Zilele Orașului Miercurea Ciuc. Concerte, întreceri sportive, lume ca la iarmaroace, peterecerile se țin lanț și butoaiele de bere se gată mintenaș.
De departe, Festivalul Cartofului se bucură de cea mai largă apreciere, îl savurează copii, tineri, adulți și persoane ajunse la vârsta a treia, pe care nici soarele dogoritor, nici vipia nu le ține acasă, la răcoare.


Abia s-a ridicat astrul zilei pe cer și un văl albăstrui-cenușiu s-a așternut peste centrul orașului și miroase a foc de lemne. Este semnalul care-i atenționează pe localnici și pe turiști să se pregătească de festin.
Concurenții și-au atârnat ceaunele pe pirostrii, și-au scos cuțitele din dotare, linguroaiele cât o zi de post și în curând arome puternice de ceapă călită, cu usturoi și chimion impregnează aerul cu miroase care descătușează pasiuni pe cerul gurii.


Zgomotul satârului, tranșând carnea, sunetele cuțitelor mânuite cu dibăcie pe tocătoare, zâmbetele timide, încurajate de o ștampelică de pălincă, ce se transformă cât ai clipi într-o veselie molipsitoare, dau tonul simfoniei gastronomice aștepată timp de un an.
Cu chipul poznaș luminat de o semilună în creștere răsărită în colțul gurii, Sorin Butnaru, șeful echipei unei Școli de șoferi din Miercurea Ciuc, dezvăluie secretul „Tocăniței șoferului”: „Trebuie să fie pregătită cât mai ușor, simplu și să fie și gustoasă, să se poată pregăti și în parc și în parcare. Se face cu carne de porc, costiță afumată, cârnați și ciuperci, dar carnetul de conducere îl are cartoful. Să vedeți ce bine conduce în farfurie, când umblați cu lingura și nu dați decât de carne!”

La doi pași distanță, ingenioasa echipă „C++”, formată din pasionații de tehnologia informației ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, pregătește „token-itza”. „Token-itza – de la token, vestitul dispozitiv IT pentru semnături digitale, pentru relaţii cu băncile. La cartofi adăugăm coaste de porc, diverse mirodenii, iar restul este secret, fiind ascuns într-o procedură criptată care nu poate fi dezvăluită publicului, din raţiuni de copyright”, explică directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu.


Un aranjament rafinat – margarete și literatură – atrage atenția. Educatori din fire și prin formare, dascălii de la Liceului teoretic „Márton Áron” dezvăluie care au fost/sunt „Mâncărurile preferate ale dictatorilor” – à propos, Ceaușescu era vegetarian, chiar dacă era mare vânător -, dar și „Reţeta dragostei aromate”, pregătită „numai pentru două suflete”, ale cărei ingrediete sunt dragostea, săruturile aromate, înţelegerea şi respectul, fidelitatea, încrederea, dar și un dram de gelozie, pe post de condiment. La propriu, pregătesc o tocăniță tradițională, ca să astâmpere și foamea fizică, nu doar pe cea a rațiunii.

Râsete zgomotoase, lipsite de inhibiții – o raritate în zonă -, difuzează din cealaltă extremitate a parcului, întorcând capete. „De vină” este echipa internațională de voluntari de la „Care2Travel”, originari din SUA, Finlanda, Ungaria și România, de pe masa cărora atrag atenția cartofi pictați în culorile drapelelor celor patru state. Linda trăiește în Clorado, este „de mai mult timp” în Miercurea Ciuc și a venit „să susțină” Festivalul Cartofului. Recunoaște că nu se pricepe la gătit, dar, o spune cu mâna pe inimă, iubește oamenii și tradițiile lor.


Nici prin vis nu-i trece omului câte preparate din cartofi a născocit mintea iscoditoare a bucătarilor: tocănițe cu cartofi și trei feluri de carne – de porc, vită și găină, sau de mânzat, porc și oaie -, gulaș de cartofi cu ciuperci, cu găluște, cu fasole, neapărat cu afumătură, sau chiar cu coacăze, ciorba de cartofi cu tarhon dreasă cu smântână, pâine cu cartofi ori „gomboți” (găluști) cu prune tăvălite generos prin pesmet rumenit în unt și aromat cu scorțișoară, la desert, și câte altele…


Secuiul Super Titi, bucătarul șef al echipei hocheiștilor veterani, susține că până și vinul harghitenilor este din cartofi. „Strângem cartofii, avem un ARO cu platou, și îi ducem la Palanca, unde îi dăm la schimb pe struguri; așa facem noi vinu’, din cartofi”, clarifică Super Titi. Sfatul lui pentru bucătari, „ca să meargă treaba bine”, este „să dea întâi cu o pailncă, pentru spor”, apoi „cu puțină bere, până se gătește mâncarea și după, tot bere, că oricui i se face sete după ce mâncă, mai ales pe căldura asta”.

Sporovăind cu bucătarii, căpăt convingerea că în gastronomia locală cartoful este doar un pretext pentru festival, carnea fiind „cea mai gustoasă legumă din grădina secuiului”.
La „datorie” este și echipa reprezentativă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea, în ținuta obișnuită de lucru și pregătită oricând să acorde ajutor semenilor.
„Avem perfuzii la gheață cu afinată, care conține multe vitamine și este bogată în antioxidanti, pentru îmbunătățirea calității vieții”, spune dr. Demeter Ferenc, managerul instituției.


Medicii și asistentele pregătesc pentru pofticioși o tocană „cu adaosuri specifice locului, cu carne de porc, vită și oaie”, îmbogățită cu gălbiori de pădure cu gust ușor piperat, dar plăcut și cu o aromă aparte, aducând un pic a piersică, un pic a caisă.
Ansambluri de dansatori şi de tarafuri din judeţ întrețin atmosfera la festival, abătând gândurile vinovate ale gurmanzilor de la preparatele care fierb la foc domol și pe care le vor gusta pe alese și pe saturate abia după jurizare. Poftă mare, oameni buni, și bună să vă fie inima, ca pâinea caldă…cu cartofi!

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole