Peste 100.000 de persone așteptate la Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc; între pelerini va fi și preşedintele Ungariei, Áder János

Peste 100.000 de persoane de pe cele cinci continente vor participa, sâmbătă, la Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc ajuns la a 450-a ediție, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. Între pelerini, se va afla și preşedintele Ungariei, Áder János, împreună cu soţia sa, Anita Herczegh, nu în calitate oficială, precum și vicepremierul Ungariei Semjén Zsolt şi alţi alți membri ai Parlamentului de la Budapesta, care au ajuns deja în Harghita.

Mii de pelerini se îndreaptă către muntele Șumuleul Mic, locul desfășurării procesiunii de Rusalii, iar unii au pornit în urmă cu câteva săptămâni, pe jos sau călare, potrivit tradiției, și străbat sute de kilometri să se închine Sfintei Fecioare Maria, făcătoare de minuni, personajul central al manifestării religioase.
Pelerinajul a depășit demult granițele țării, la procesiune luând parte, an de an, credincioși veniți din toată Europa, din Asia, din Statle Unite ale Americii, din Australia, dar și din țări îndepărtate precum Indonezia sau Congo.
De vineri dimineață, grupuri de pelerini din Joseni, descendenţii credincioşilor preotului István, cel care i-a condus spre victorie pe secui în anul 1567, în lupta pentru păstrarea religiei romano-catolice, din bazinul Odorhei, din zonele Ciuc și Casin străbat pe jos arterele naționale care duc spre Șumuleu, iar noaptea de vineri spre sâmbătă va fi una de veghe și de rugăciune în Catedrala franciscană, la picioarele statuii Fecioareii Maria.
Sâmbătă dimineață, aproximativ 2.000 de pelerini veniți cu două trenuri din Ungaria se vor alătura grupurilor de credincioși și vor percurge pe jos drumul până în fața catedralei franciscane de la Șumuleu-Ciuc, unde la ora 10.30 va începe marea procesiune către muntele Șumuleul Mic.
Slujba religioasă de Rusalii va începe la ora 12.30 și va fi oficiată în aer liber, la altarul triplu ridicat în şaua dintre munții Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare, de către Nunţiul apostolic al Vaticatului la Bucureşti, monseniorul Miguel Maury Buendia, iar predica va fi rostită de Veress András, episcopul Diecezei din Györ, preşedintele Conferinţei episcopale catolice din Ungaria. Potrivit organizatorilor, la eveniment va fi prezent şi Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.
Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj scris pe o cruce de piatră din faţa capelei Salvator, aflată în aproperea locului pelerinajului: „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”.
Primăria Miercurea Ciuc a impus de vineri mai multe restricţii de circulaţie pe străzile din oraş, aflate în apropierea locului pelerinajului, iar sâmbătă dimineață, circulaţia pe străzile din Miercurea Ciuc ce duc spre zona de pelerinaj va fi închisă.
Peste 600 de jandarmi, polițiști și pompieri vor asigura menținerea unui climat de siguranță ridicat al participanților, prevenirea aglomerărilor și a oricăror incidente care pot perturba buna desfășurare a manifestărilor religioase.
Potrivit şefului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Péter Szilárd la locul pelerinajul vor fi gata să intervină, dacă va fi cazul, 15 ambulanţe, dintre care zece cu medici. De asemenea, în zonă au fost amplasate mai multe corturi de prim-ajutor ale Crucii Roșii.
Pe muntele Şumuleul Mic sunt pregătire să intervină, dacă situaţia o va impune, și mai multe echipaje de salvatori montani.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu patru secole şi jumătate.
În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.
În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi an de an au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, apoi nu a mai fost loc destul nici în jurul ei, iar liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic, considerat sfânt și ocrotit de Fecioara Maria făcătoare de minuni, unde se oficiază şi în prezent.

Daniela MEZEY

 

Recomandari

Alte Articole