Poezie, muzică și explozie de culoare – privilegiile unei seri de excepție

sursa foto: Facebook

Eveniment cultural inedit la Miercurea Ciuc, unde trei arte – poezia, muzica și pictura – și-au dat întâlnire, sâmbătă seara, oferind desfătare pentru minte și suflet. Invitația a fost lansată de ziarul „Informaţia Harghitei” – singurul editat în limba română din județ -, prin Fundaţia „Adevărul Harghitei”, iar intrarea a fost liberă.

Protagonișii unei seri cum rar se întâlnește în Miercurea Ciuc au fost bine-cunoscutul poet Ionel Simota, cvartetul „Quart’Elle” din București și Ioana Teslovan Cioba cu o expoziţie de pictură în premieră.
Deschiderea spectacolului i-a aparținut poetului Ionel Simota, care și-a încântat publicul cu poeme din volumul „Capitol cu îngeri dintr-un volum COLECTIV”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Brașov și declarat „Cartea anului 2016”.
Au fost momente deosebite, oferite de cel care este, după părerea multor români din această țară, poetul deceniului, pentru că poezia lui combină romantismul secolului al XIX-lea cu modernismul și postmodernismul de astăzi. Au fost momente pline de sensibilitate”, a afirmat părintele Vasile Antonie Tămaş din Vâlcele (județul Covasna), prezent la eveniment.
Apoi, a fost rândul „Quart’Elle String Quartet”, din Bucureşti, un ansamblu instrumental clasic de coarde cu Alexandra Satnoianu și Corina Gheorghe la vioară, Andreea Retegan la violă și Iuliana Gheorghe la violoncel, să își poarte publicul într-o călătorie muzicală „de la Bach la Metallica”.
Reprezentația de la Miercurea Ciuc nu a fost cu nimic mai prejos decât concertele susținute de cele patru tinere în Sala Radiodifuziunii Române, la Palatul Șuțu sau la Palatul Cantacuzino ori la Palatul Mogoșoaia. Repertoriul variat a cuprins, între altele, piesele clasice – „Mica serenadă” și „Eine Kleine Nachtmusik” de Mozart sau Aria lui Johann-Sebastian Bach -, Kaiser Waltz al celebrului Johann Strauss, tangoul pătimaș din „Parfum de femeie”, caffe-concert, cover-uri după piese mai puțin cunoscute aparținând The Beatles și alte piese celebre și colanele sonore ale unor filme precum „Priaților din Caraibe” sau  „Game of Thrones”, culminând cu balade ale Metallica. Prestația fără cusur a fost răsplătită cu ropote de aplauze.
Mi-a plăcut foarte mult, enorm de mult. Mai rar să mergem undeva, am cântat în mai multe orașe, dar niciodată, după fiecare piesă, lumea să aplaude și să strige «Bravo!» Ne-am simțit foarte bine, toate patru”, a declarat, după reprezentație, Alexandra Satnoianu.
La finalul Serii Culturale Informația Harghitei, organizatorii și-au poftit invitații „la o poveste, alături de un pahar de bere”, să admire tablourile unei doctoriţe originare din Miercurea Ciuc, stabilită în Târgu Mureș.
Ioana Teslovan Cioba s-a născut la Miercurea Ciuc în urmă cu 32 de ani. După absolvirea Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, a rămas în Târgu Mureș, unde este medic specialist în Medicina de Familie.
Ne-a spus că a desenat și a cochetat cu pictura de mică, dar a început să picteze „cu adevărat” în urmă cu un an și jumătate. Sursele de inspitrație „sunt călătoriile” pe care le face cu multă plăcere și pictează numai ce simte, pentru că „pictura este jurnalul” său. Este severă cu ea însăși și nu s-a sfiit să admită că „de foarte multe ori” a simțit nevoia, după ce a terminat un tablou, să-l facă de la început.
După ce au încetat durerile de cap, m-am apucat de pictat, am vrut să transmit ceva, tuturor. Când vin acasă din călătorii, îmi strâng ideile și încep să pictez, relaxată. Pictura este cea de-a doua mea pasiune – prima este medicina – prin pictură mă relaxez. Vreau să le transmit oamenilor ceea ce simt eu, dar, oarecum,  și ei să se regăsească în picturi. Pictura mea este și jurnal, dar și dorința ca persoana care o privește să se regăsească în tablou”, a subliniat Ioana Teslovan Cioba.
Pictează în special în ulei şi îi place să creeze peisaje, dar încearcă şi alte tehnici, în căutarea stilului personal. Mărturisește că are mulți pictori preferați, dar cel pe care îl apreciază în mod special este Salvador Dali.
În cadrul evenimentului de sâmbătă seara, a expus pentru prima dată, iar picturile ei s-au bucurat de mult succes, fiind persoane care au cumpărat unul, două, chiar și trei dintre tablourile medicului-artist.
Expoziția unei doctorițe este ceva inedit pentru mine. Nouă, celor care ne apropiem ușor-ușor de frigurile din Miercurea Ciuc, ne-a încălzit sufletele. Calde felicitări d-nei Teslovan”, a declarat criticul de artă Nicolae Bucur.
Seara culturală oferită de Informația Harghitei se datorează unui colectiv inimos și în special ziaristului Liviu Câmpean, redactor șef adjunct on-line la unica publicație în limba română din județ, inițiatorul și cel care s-a implicat total în materializarea proiectului. Sunt mai mulți ani de când și-a pus în gând să organizeze un corncert în Miercurea Ciuc, „ce-i drept de muzică rock”. Nu a fost să fie rock acum, însă nu e timpul trecut!
Dar a fost un eveniment care, sper, le-a plăcut celor prezenți în sală. De cvartet (Quart’Elle String Quartet – n.a.), sincer, nici eu nu știam multe lucruri. Două dintre componentele lui sunt surori (Iulia și Corina Gheorghe) care au cântat și într-o formație de rock foarte bună și așa am aflat de existența cvartetului. Am ascultat câteva demo-uri și am zis că pentru început poate s-ar preta mai bine acest gen de muzică decât ce vroiam eu inițial (rockul). Așadar, am pornit la drum”, a povestit Liviu.
După ce a luat legătura cu membrele ansamblului clasic bucureștean, a pornit în căutarea sponsorilor.
Spre surprinderea mea, Heineken (Fabrica de bere Heineken – n.a.) a fost foarte deschisă și foarte promptă, așa că în două zile rezolvasem și cu sponsorizarea. Organizarea care a urmat nu pot să zic că a fost una foarte dificilă, pentru că nu vorbim de un eveniment de mare amploare (cu mulți invitați) și care să fi trebuit promovat la nivel județean, regional ori chiar național. S-a dorit a fi un eveniment pentru oraș, pentru publicul din această micuță localitate urbană care nu are parte de multe astfel de evenimente”, a explicat ziaristul.
Și a fost un spectacol reușit, foarte apreciat de public: „A fost o seară încununată de frumos la Miercurea Ciuc”.
Ecourile reprezentației nu s-au stins, dar pentru organizatori, lucrurile nu se opresc aici; vor să analizeze impactul evenimentului cultural abia încheiat și să pună la cale alte proiecte similare.
Cred că pot spune faptul că sâmbătă am reușit să-mi realizez o parte dintr-un vis. Dacă impresiile (atât ale publicului, cât și ale noastre) vor fi pozitive, vom încerca să mai organizăm astfel de evenimente. Și de ce nu, chiar cu același cvartet, chiar dacă, în momentul în care un nume îl chemi de două ori, poate plictisi. Dar cred că prestația de sâmbătă seara a fetelor de la Qaurt’Elle a fost una care a lăsat o impresie plăcută ciucanilor și care nu va plictisi a doua oară”, a conchis Liviu Câmpean.
Evenimentul de sâmbătă, desfășurat la Cinematograful din Miercurea Ciuc, a fost organizat de Fundaţia „Adevărul Harghitei” şi ziarul „Informaţia Harghitei”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local Miercurea Ciuc, cu Restaurantul San Gennaro și a fost susținut de producătorul de bere Heineken România.

Daniela MEZEY

 

 

 

 

 

 

Recomandari

Alte Articole