Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Harghita a declanșat o anchetă internă, după ce Sindicatul Poliţistilor din România „Diamantul” a postat pe Facebook un mesaj privind o încercare de mușamalizare a unui caz în care este implicat cumnatul șefului Serviciului pentru Imigrări Harghita.

Potrivit mesajului postat pe rețeaua de socializare, agentul Lucian Petcu de la Postul de Poliție din comuna Racu, judetul Harghita, a „găsit” un bărbat cu un tir cu 2 tone de legume, pe care urma să le confiște, deoarece nu existau documente justificative pentru încărcătură.
În document se mai arată că agentul Petcu a solicitat sprijin de la ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care „au început să se eschiveze”, iar după ce au ajuns la fața locului, nu i-au acordat sprijin în confiscarea mărfii.
Autorul/autorii postării arată că „dupa ceva timp” a venit la fața locului comisarul șef „de la Imigrari”, cumnatul persoanei în cauză, iar „contravenientul a fugit” cu sprijinul acestuia, „fără aprobarea lui Petcu”, care a rămas peste noapte să păzească tirul la Postul de Poliție, „singur, fără nici un sprijin de la șefii lui”.
De asemenea, se fac referiri la „mafia” din Poliția Harghita și se afirmă că „IPJ colcăie de corupție”.
În replică, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că acuzațiile aduse instituției sunt „tenedențioase” și a catalogat afirmațiile din postarea Sindicatului Poliţistilor din România „Diamantul” ca fiind „mincinoase”.
„«Mafie la IPJ Harghita»…o asemenea afirmație poți să o faci atunci când ai probe, când poți demonstra ceea ce susții. Sunt niște aberații ale unor oameni frustrați, pentru că noi, aici, nu vorbim despre un sindicat, vorbim despre niște oameni care fac anumite afirmații”, a spus Gheorghe Filip.
Purtătorul de cuvânt al IPJ a respins și acuzațiile potrivit cărora agentul Petcu nu ar fi primit sprijin de la ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice pentru confiscarea mărfii. Gheorghe Filip argumentează că aceștia l-au consiliat, dar nu puteau confisca marfa, pentru că, potrivit legii, agentul constatator este cel care are comptență în luarea acestei măsuri, dacă ea se justifică.
„La fața locului s-au dus doi polițiști de la Economic, care au verificat documentele omului și acesta avea acte justificative: de proveniență a mărfii, de transport, mai mult, avea tot ce îi trebuia pentru a comercializa încărcătura, inclusiv un POS (aparat de plată cu cardul – n.a.). Potrivit legii 12/1990, dacă într-adevăr se confirma că a efectuat acte de comerţ în alte locuri decât cele autorizate, atunci agentul constatator ar fi putut lua şi măsura complementară a confiscării, el are competenţă, şi nu doar că agentul are dreptul, ci şi obligaţia să ia aceste măsuri, dacă ar fi constatat faptele în sine. A fost consiliat telefonic, deși, profesional vorbind, nu era nevoie să se întâmple asta, un polițist competent, bine pregătit profesional trebuia să ia măsurile care se impuneau conform propriei conștiințe, competenței și pregătirii profesionale”, a explicat Gheorghe Filip.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Harghita a confirmat că bărbatul în cauză este cumnatul şefului Serviciului pentru Imigrări Harghita, dar susține că acesta din urmă ar fi venit la fața locului doar pentru a-l transporta acasă, nicidecum să îl ajute să „fugă”, „fără aprobarea lui Petcu”.
„Șeful de la Imigrări a avut doar calitatea de cumnat și de șofer care l-a dus acasă, atât! Nu a intervenit nici măcar cu un telefon. Petcu însuși și-a luat rămas bun de la cel pe care îl numește contravenient. După ce i-a întocmit procesul verbal de sancțiune, bărbatul l-a semnat, după ce a scris în document mențiunile și obiecțiile pe care le are, și a plecat după ce Petcu a dat mâna cu el, i-a dat cartea de identitate înapoi și i-a spus «La revedere»”, a precizat Filip.
Potrivit acestuia, șeful IPJ Harghita a dispus efectuarea unei anchete interne, care va stabili toate detaliile legate de acest caz și va clarifica aspectele sesizate, la finalul cercetărilor urmând să fie luate măsurile legale ce se impun.

Postarea de pe Facebook:

„IPJ Harghita colcaie de coruptie. Suntem informati ca acum, in seara asta, agentul Petcu Lucian din comuna Racu, judetul Harghita, l-a gasit pe unul cu un tir cu 2 tone de legume pe care urma sa o confiste (lipsa documente justificative). A solicitat sprijin la economic, dar au inceput sa se eschiveze, au venit la fata locului dar nu i-au acordat sprijin in confiscarea marfii. Petcu l-a sunat inclusiv pe Insp. Sef. Nimic. Dupa ceva timp a venit la fata locului un cms sef de la imigrari si l-a luat pe contravenient, fara aprobarea lui Petcu. Contravenientul este cumnatul smecherului de la imigrari. Sora contravenientului este sefa de cabinet de la IPJ. Petcu nu poate lua marfa din camion pentru ca contravenientul a fugit cu sprijinul unui ofiter superior de politie si efectiv a ramas sa pazeasca marfa, in noaptea asta, singur, fara nici un sprijin de la sefii lui. DNA, DGA, MAI, DIPI, IGPR, ce faceti ?
Dati share, sa i facem de rusine pe coruptii astia! Petcu va sta peste noapte, singur, sa pazeasca tirul la postul de politie”.

Daniela MEZEY