Senatorul UDMR, Verestóy Attila, cel mai longeviv parlamentar, a încetat din viață

Senatorul UDMR Verestóy Attila a murit, miercuri dimineață, la aproape 64 de ani. Potrivit colegilor din UDMR, acesta suferea de cancer pulmonar și a decedat la o clinică din Viena.

Senatorul Verestóy Attila a lăsat un gol imens în UDMR. În 2016, s-a aflat pe prima poziție a listei Uniunii pentru Senat în județul Harghita și, în urma alegerilor legislative din 11 decembrie, a obținut un nou mandat, cel de-al optulea consecutiv, devenind cel mai longeviv din Legislativ.

Verestóy Attila scria despre el, la profilul postat pe site-ul UDMR:

Am luat parte la evenimentele din decembrie 1989, începând cu data de 21. La prima întâlnire a iniţiatorilor Uniunii (pe 22 decembrie 1989) mi-am asumat rol în organizarea UDMR, sunt membru fondator, înregistrarea oficială a Uniunii a fost sarcina mea (26 ianuarie 1990). Activitatea mea depusă pentru comunitatea maghiară este strâns legată de munca mea din parlament”.

În jurul prânzului, Colegii din UDMR, muţi de durere, au postat următorul mesaj pe pagina de Facebook a Uniunii:

Cu profundă durere în suflet și regret anunțăm terecerea în neființă, la numai 63 de ani, a colegului nostru, senatorul Attila Verestóy, președintele Organizației Odorheiu Secuiesc. Attila și-a dedicat viața și întreaga activitate comunității maghiare. Odihnește-te în pace, Attila!”

Senatorul Verstóy s-a născut la 1 martie 1954 în Odorheiu Secuiesc. În 1978 a absolvit facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii Bucureşti, iar în 1999 a devenit doctor în chimie anorganică şi protecţia mediului la Universitatea Politehnică Bucureşti.

De asemenea, a ocupat funcţii de conducere la nivel central şi teritorial în UDMR din 1989 şi a înfiinţat fundaţia caritabilă Dr. Verestoy Attila. A fost secretar al Biroului Permanent al Senatului, iar din 1992 şi până în 2004, lider al Grupului Parlamentar UDMR din Senat.

Senatorul UDMR a fost unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România. Potrivit celei mai recente declarații de avere, deține mai multe suprafeţe de teren în Bucureşti, Harghita şi Ilfov, două case și trei apartamente, o colecţie de bijuterii estimată la 58.000 de euro şi o colecţie de tablouri evaluată la aproximativ 25.000 de euro.

Verestoy Attila are un fiu şi doi nepoţi.

La aflarea veștii morții sale, sute de locuitori din Harghita au transmis mesaje de condoleanțe pe pagina de socializare a parlamentarului.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole