Peste 200 de competitori din România și din Ungaria la prima „Goană Secuiască” organizată în Miercurea Ciuc

Peste 200 de participanți din țară și din Ungaria au luat startul la prima cursă de alergare cu obstacole „Goana Secuiască”, organizată în premieră la Miercurea Ciuc. Astfel de competiții, care testeză rezistența fizică, memoria, spiritul de echipă și responsabilitatea competitorilor, sunt binecunoscute în afara României și se bucură de numeroși patizani.

Aerul prospăt al dimineții, peisajul minunat de deasura orașului și vremea frumoasă au convins sute de oameni să urce pe dealul sfânt de la Șumuleu-Ciuc, să participe sau să urmărească întrecerea.
Peste 200 de concurenți de toate vârstele, majoritatea familiarizați cu sportul, s-au înscris la startul cursei cu obstacole inspirate din tradiţia secuiască.


Sunt oameni activi, cu vârste între 25 și 45 de ani, care au reînceput să facă sport – majoritatea practică sporturi de genul cros, fitness, kettlebell -, care vor să fie sănătoși și nu au avut până acum unde să se testeze, dacă au ajuns la un nivel superior. Este o compețiție cu surprize, cu trasee de 7 sau 14 kilometri și minimum 15, respectiv 20 de obstacole, dar nu știi nimic altceva”, precizează Ábrahám Előd, organizatorul principal din Miercurea Ciuc al manifestării.


Încerc să rezist și să văd ce pot face, de ce sunt în stare. Nu am mai fost niciodată la un asemena concurs și sper să reușesc. Nu știu ce obstacole sunt pe traseu, dar eu cred că e mai bine să nu știm în ce ne băgăm; surprize-surprize!” spune Anamaria, o concurentă care nu practică sportul de performanță, dar în fiecare zi aleargă și face diferite exerciții.
Este nerăbdătoare să înceapă cursa, despre care spune că „este ceva fenomenal”, că „era timpul să ajungă și la noi”, o astfel de întrecere, de care să aibă parte „măcar o data pe an”.


Florian este din Miercurea Ciuc, practică Judo și susține că vrea să ia startul competiției „pentru că este o noutate”. „Singurul lucru care mă îngrijorează cât de cât este căldura. Este lume multă, competiția va fi strânsă, pentru că văd aici sportivi de performanță, foarte buni, dar o să fie OK”, a apreciat tânărul.
Între participanți s-a aflat și primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán.
Încă nu am participat în viața mea la așa ceva. Am participat la curse de maraton, la curse mountain bike, la orientare, am jucat fotbal, hochei, handbal, baschet, tot felul de sporturi, dar încă așa ceva nu am încercat și acum, în prag de 50 de ani, e bine să încerce omul și lucruri noi”, a declarat edilul, înaintea cursei.


Obstacole înalte de cinci metri din paie, bârne mobile sau fixe ridicate la o înălțime de peste un metru, ce trebuie escaladate, sârme ghimpate pe sub care concurenții sunt nevoiți  să se strecoare târâș, combinate cu probe de tir cu arcul, aruncarea suliței, căratul de saci cu nisip și de navete de bere și transportul de baloți cu roaba au testat limitele rezistenței fizice și pshice, spiritul de observație și de echipă, curajul, și responsabilitatea concurenților în timpul unei curse ostenitoare, care a ridicat în fața lor, chiar înaintea finishului, o ultimă piedică: un zid metalic înalt de peste 2 metri. Iar cei care nu au reușit să ducă la bun sfârșit o probă, au fost penalizați cu 20 de floări coreene sau o tură în plus de alergare.


Obosiți, însetați, dar mulțumiți de ei înșiși, concurenții au declarat, la finalul cursei, că „a fost greu, dar foarte frumos” și că „cea mai mare problemă a fost căldura”.
Organizatorii concursului, asociațiile sportive „Yakuza Fitness” din Ungaria și „SMAFTA” (Sports, Martial Arts, Freetime Activities) din Miercurea Ciuc, au dorit să ofere participanților – și au reușit, după părerea celor care au concurat – o experiență sportivă inedită și în același timp memorabilă.


Ne dorim ca această competiţie, care îmbină tradiţiile locale cu religia și cu sportul, să devină tradiţională, iar cei pe care, prin această primă ediție, i-am convins că merită, să revină şi să-și aducă cu ei și prietenii. Majoritatea concurenților care vin aici au copii. Dacă noi putem să-i motivăm pe acești oameni să facă mișcare, ei vor fi un exemplu pozitiv pentru copiii lor, pentru că în concurs se poate înscrie orice persoană care a împlinit 12 ani, limită superioară de vârstă nu există, au existat concurenți de 65 de ani care au dus la bun sfârșit cursa” a precizat Ábrahám Előd, preşedintele asociaţiei „SMAFTA” Miercurea Ciuc.


Patronul spiritual al manifestării este călugărul franciscan Bőjte Csaba, cunoscut drept salvatorul copiilor din Transilvania.
Eu cred că Dumnezeu aşa ne-a ambalat, în trup şi în suflet. Avem fiecare şi trup, şi suflet şi e musai să folosim cadoul Domnului, pentru că trupul nostru este cadoul Domnului. E bine să facem mişcare, îmi pare foarte bine că aceşti tineri au venit aici şi au organizat această competiţie. eu zic că orice ne scoate pe noi din casă, din faţa televizorului, este bine. Este bine să facem mişcare, pentru că aşa de mulţi oameni s-au îngrăşat şi e bine să iasă în aer liber, în natură, să facă sport”, a subliniat călugărul Franciscan.
Concursul „Goana Secuiască” face parte dintr-un șir de întreceri simiare din Ungaria și, potrivit ceor care au participat, „este foarte ușor să devii dependent al întrecerilor de acest fel”.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole