foto: YouTube

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, va participa la cea de-a XXVIII-a ediţie a Universităţii de Vară şi taberei studenţeşti „Tusványos”, care se va desfăşura în perioada 18-23 iulie la Băile Tuşnad, acesta fiind aşteptat, potrivit tradiției, la dezbaterile din penultima zi a evenimentului.

Motto-ul ediţiei din acest an este „Tusványos, punctul tău forte”.
Într-o lume în care avem din ce în ce mai multe incertitudini în legătură cu viitorul nostru în Europa, în general, dar și din perspectiva migrației, dacă ne gândim la problemele comunității maghiare care trăieşte aici, într-o lume în care se ridică o mulțime de alte noi întrebări, credem că avem nevoie de puncte fixe, iar acestea sunt: Tusványos, Ținutul Secuiesc, Ardealul și Europa Centrală și de Est”, a declarat, luni, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina.
Potrivit sursei citate, invitaţi din diferite domenii de activitate, politicieni, analişti politici din România și preponderent din Ungaria, vor încerca să răspundă la aceste întrebări în cadul dezbaterilor programate la ediția din acest an a Universității de Vară.
Se va discuta despre problema urșilor în Ținutul Secuiesc, despre perspectivele turistice ale regiunii, despre relația româno-maghiară la nivelul Ardealului, iar liderii transilvăneni români şi maghiari vor dezbate problema regionalizării României. De asemenea, vor avea loc dezbateri cu privire la viitorul Europei în general și în special cel al Europei Centrale şi de Est, precum și legate de eventualele colaborări ale statelor care se situează în această parte a Europei”, a precizat Sándor Krisztina.
Preşedintele executiv al CNMT a explicat că invitaţii actualei ediții a „Tusványos” sunt în majoritate politicieni maghiari – miniștri, secretari de stat, șefi ai unor instituții guvernamentale din Ungaria – din partea „românilor” fiind „din păcate” puțini invitați, fiindcă „în 2017 e foarte greu să invităm oameni politici din Bucureşti”.
E foarte greu să invităm oameni politici din Bucureşti la Universitatea de vară, care să stea la masă cu noi şi să dezbatem subiecte mai delicate, cum ar fi convieţuirea româno-maghiară, autonomia sau folosirea limbii materne în instituţiile publice. Din păcate, încă, politica românească nu s-a maturizat şi e păcat, dacă ne gândim că această universitate pornit de la nevoia unui dialog româno-maghiar. Vin acei scriitori, filosofi, jurnaliști sau profesori universitari care sunt deschiși la dialog pe aceste subiecte ale comunității maghiare, cum ar fi, de exemplu, Valentin Stan (analist politic român, profesor doctor la Facultatea de Istorie a Universității din București – n.a.), Cristian Pîrvulescu (politolog și un comentator al vieții sociale și politice românești – n.a.) sau jurnalistul Mircea Toma de la ActiveWatch (organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public – n.a.)”, a punctat Sándor Krisztina.
Pe lângă aceste subiecte, vor fi abordate şi temele clasice ale universităţii, respectiv situaţia maghiarilor de pretutindeni, problemele cooperării economice, ale diferitelor tipuri de autonomie, ale educaţiei şi culturii.
Între cei care vor aborda pe larg aceste teme se află vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, secretarul de stat ungar pentru politicile naționale de coeziune, Potápi Árpád János, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului ungar, Németh Zsolt, președintele Institutului pentru Strategie Naţională de la Budapesta, Szász Jenő, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar, Biró Zsolt, senatorul UDMR Tánczos Barna, liderul grupului parlamentarilor UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, președinții consiliilor județene din Covasna și Harghita și primari din cele două județe.
Premierul ungar, Viktor Orbán, va participa la o dezbatere cu tema: „Europa Centrală este punctul forte!?”, sâmbătă, 22 iulie, împreună cu europarlamentarul FIDESZ László Tőkés şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Németh Zsolt.
Universitatea de Vară şi tabăra studenţească „Tusványos” se va desfăşura în perioada 18-23 iulie şi este organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi – Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România din Cluj.

Daniela MEZEY