Preşedintele CJ Harghita cere ca ordinul privind cota de intervenţie la urşi să fie emis imediat, fără consultare publică

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, îi solicită primului ministru Mihai Tudose, modificarea Legii 52, în sensul neaplicării ei actelor normative care prevăd măsuri de salvare a vieţilor omeneşti. În speță, emiterea ordinului ministrului Mediului privind cota de intervenţie pentru urşii periculoşi să se facă „imediat” şi fără consultare publică.

Solicitarea președintelui Consiliului Județean, Borboly Csaba, vine după ce trei persoane atacate de urși și rănite grav au ajuns la spital în ultimele trei zile.
Borboly Csaba a explicat, într-un comunicat remis presei, că luni îi va înainta premeirului Mihai Tudose o scrisoare, în care va solicita ca ordinul ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, privind cota de intervenţie pentru urşii periculoşi să fie aplicat „imediat”, fără consultare publică și nu în 15 august, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Este ceva în neregulă cu țara care nu-și poate apăra cetățenii. Guvernul trebuie să ia măsuri imediate, deoarece vorbim de viețile oamenilor, persoane care nu au plecat să lucreze în străinătate, ci încearcă să-și ducă traiul zilnic pe tărâmurile natele. Acestor persoane trebuie să le oferim protecție și trebuie să le garantăm siguranța. Nu trebuie să treacă treizeci de zile pentru intrarea în vigoare a ordinului, deoarece în această perioadă se întâmplă noi atacuri”, susține președintele Consiliului Județean Harghita.
În scrisoarea adresată premierului, Borboly Csaba detaliază că agricultura reprezinta singura sursă de venit pentru numeroși localnici din județul Harghita și că „este inacceptabil ca munca, animalele (din gospodăriile acestora – n.a.), recolta să le fie prădate, sau mai rău, viața pusă în pericol” de animalele sălbatice, „în timp ce-și desfășoară activitatea”. De aceea, cere Guvernului „abilitat în acest moment”, să modifice deîndată Legea 52, prin ordonanță de urgență.
La rândul său, primarul comunei Mădăraș, Biró László, menționează, în documentul de presă, că „urșii reprezintă o problemă nu numai în localitatea pe care o conduce (unde doi ciobani au fost atacați, sâmbătă, de o ursoaică – n.a.), ci în toată regiunea centrală” a țării, fiind nevoie de „conlucrarea primarilor, asociațiilor de vânătoare și composesoratelor care au rolul de administrator în cazul a numeroase teritorii de dimensiuni semnificative”. Edilul este de părere că autorităților din teritoriu ar trebui să li „se pună la dispoziție acele uneltele legislative” pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă „regiunea, județul”.
Este frustrant că nu putem soluționa această problemă la nivel local și trebuie să ne deplasăm la București pentru a solicita emiterea unui ordin. Consider că trebuie să ni se pună la dispoziție acele unelte legislative cu ajutorul cărora să putem să soluționăm problemele cu care se confruntă regiunea, județul. Este nevoie de stabilirea zonelor de pășunat, acelora unde hrănim animalele sălbatice și acelora unde desfășurăm activități agricole, creând o armonie între acestea. Și în trecut a existat o coexistență pașnică între oameni și animalele sălbatice, nu a fost necesară deplasarea la București”, a afirmat Biró László.
Peste 500 de persoane din județele Harghita, Covasna și Mureș au protestat, miercurea trecută, la sediul Ministerului Mediului, solicitând emiterea ordinului de derogare pentru împuşcarea urşilor periculoși, care au omorât zeci de animale și au atacat oameni, punându-le viața în pericol.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole