Traficul feroviar pe Magistrala 400, în judeţul Harghita, a fost oprit, luni, timp de aproape două ore, după ce un tren a lovit o maşină în în zona Jigodin – Miercurea Ciuc. Şoferul, care nu oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, a fost grav rănit.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că trenul IR 1541, format din două vagoane, care circula pe ruta Iaşi – Braşov, a lovit un autoturism. În mașină se afla doar șoferul.

Potrivit acesteia, la fața locului au fost trimise două echipaje  din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de descarcerare și o autospecială complexă de primă intervenție. La sosirea pompierilor, persoana rănită era deja evacuată de către martorii la eveniment.

Bărbatul a fost preluat în viaţă de către un echipaj SAJ cu medic și transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc”, a spus spus Alina Ciobotariu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Harghita, dr. Demeter Ferenc, a afirmat că pacientul a fost rănit grav, suferind un politraumatism, în prezent el fiind supus investigațiilor de specialitate.

Este stabil hemodinamic, în stare generală acceptabilă. Este în investigații și momentan nu se impune intervenția chirurgicală”, a precizat dr. Demeter Ferenc.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Județului Harghita, Gheorghe Filip, a explicat că accidentul s-a produs din vina conducătorului auto, care nu s-a asigurat înainte de a se angaja în traversarea trecerii la nivel cu calea ferată, semnalizată corespunzător.

Autoturismul era condus de un bărbat de 42 de ani din Miercurea Ciuc. În timp ce rula dinspre Jogodin către drumul european E 578, șoferul a traversat trecerea simplă, fără bariere, semnalizată corespunzător, fără să oprească. Trenul a acroșat lateral-stânga autoturismul și l-a aruncat în câmp, la o distanță de aproximativ 33 de metri”, a relatat Gheorghe Filip.

În urma impactului puternic, nu doar mașina a devenit un morman de fiare, dar și locomotiva trenului a fost avariată, garnitura fiind trasă în stația CFR Miercurea Ciuc, unde a așteptat o altă locomotivă, pentru a-și continua traseul.

În urma accidentului, circulaţia feroviară pe Magistrala 400 a fost oprită aproape două ore, trenul IR 1541 care circulă pe relația Iaşi – Braşov înregistrând o întârziere de 110 minute. Niciunul dintre cei 25 de călători în tern nu a avut de suferit în urma accidentului.

Daniela MEZEY