Meteorologii de la Stația Miercurea Ciuc au consemnat, miercuri, o oscilație de 26 de grade Celsius între minima și maxima zilei, diferența mare de temperatură fiind resimțită în special de copii, vârstnici și de bolnavii cronici.
Potrivit meteorologilor, minima zilei de miercuri, de minus 4 grade Celsius, a fost măsurată la ora 7:00, iar temperatura maximă a urcat până la 22 de grade Celius, în jurul orei 15,30.
Diferențele bruște de temperaturi sunt resimțite puternic de organismul uman și pot produce dezechilibre grave, cei mai afectați fiind copiii, bătrânii și bolnavii cronici.
Medicii atenționează că ridicarea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariției astmului, afecțiunilor pulmonare și celor respiratorii, alergiilor, depresiei și problemelor de nutriție este destul de ridicat. De asemenea, diferențele mari de temperatură înregistrate în câteva ore pot duce la agravarea afecțiunilor cardiovasculare.
Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Péter Szilárd, a afirmat că în cursul zilei de miercuri s-a înregistrat o creştere a numărului de pacienţi cu hipertensiune arterială, insuficienţă respiratorie şi bronhopneumonie obstructivă cronică.
Temperatura maximă a zilei de 22 martie la Miercurea Ciuc s-a apropiat de maxima absolută lunii martie în acest oraș, de 25,2 grade Celsius, înregistrată în anul 1975.
Vreme însorită și deosebit de caldă pentru această perioadă a anului în Harghita a fost în tot județul, mercurul urcând în termometre până la 23 de grade Celsius la Odorheiu Secuiesc și până la 20 de grade Celsius la Joseni și Toplița.
Daniela MEZEY