Vârstnicii beneficiari de îngrijire, victime ale sistării subvențiilor de stat (VIDEO)

Începând cu data de 1 februaruarie, printr-un ordin emis cu doar o zi înainte, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu.

Asociaţia de Întrajutorare Caritas atenționează că, în urma acestui demers, 1.500 de persoane aflate în dificultate din Harghita „nu vor mai beneficia de îngrijiri la domiciliu”, numărul vârstnicilor bolnavi și singuri, al celor cu handicap, al suferinzilor de boli cronice sau incurabile, dar și al persoanelor nedeplasabile și care au nevoie de îngrijire permanentă, de tratament și recuperare ajungând la circa 6.800 în cele şase judeţe în care Caritas asigură aceste servicii.
Directorul Departamentului socio-medical al Caritas, Péter György, a declarat că efectele acestui ordin al Ministerului Muncii sunt „disponibilizarea a 20 la sută din angajaţii din îngrijiri la domiciliu” și reducerea semnificativă a beneficiarilor.
Potrivit acestuia, cele 1.500 de persoane din Harghita pentru care s-a redus subvenția au o situație materială precară și „tocmai ele sunt lovite de acest ordin”.
„Îngrijirea la domiciliu este ignorată de noua conducere a Ministerului Muncii și Justiției Sociale; nu știu ce aș putea să mai spun, când un guvern care se declară social-democrat se comportă contrar ideologiei sale. În spatele cifrelor sunt vieți omenești, oameni care au nevoie de ajutor și, din păcate, persoanele care suferă nu pot ieși în stradă să demonstreze, pentru că sunt imobilizate la pat, la domiciliu”, a spus Péter György.
Directorul Departamentului socio-medical al Caritas susține că „situaţia este generală, pentru toţi furnizorii din ţară” şi că, neoficial, a „aflat că (guveranții – n.r.) vor să prelungească pentru tot anul sistarea subvenției”.
Potrivit sursei citate, în fiecare lună, îngrijitorii Caritas asigură servicii de îngrijire la domiciliu unui număr de 6.800 de persoane aflate în dificultate din judeţele Alba, Braşov, Covasna Harghita, Hunedoara și Mureş, care au nevoie de o baie, de igienizarea locuinței, de cumpărături pe care ele nu le pot face și de o masa caldă. Îngrijitorii se asigură că bolnavii și bătrânii își iau medicamentele la timp, le curăță și le dezinfectează rănile, îi ajută să urmeze terapiile de recuperare și de reabilitare și, mai presus de toate, îi fac să nu se simtă abandonați.
60 la sută din fondurile pe care le are la dispoziție Asociația de Întrajutorare Caritas pentru asigurarea acestor servicii esențiale sunt puse la dispoziție de autoritățile locale, 15 la sută vin de la consiliile județene, 20 de procente erau acoperite de subvențiile sociale de stat până la apariția Ordinului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr. 109/31 ianuarie 2017, restul de 5 la sută reprezentând contribuțiile beneficiarilor care au posibilitatea să facă acest lucru.
Decizia Ministerului Muncii, de sistare a subvenției de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu, considerată „fără precedent”, fost adusă în atenția Parlamentului European și criticată dur de europarlamentarul UDMR/PPE Iuliu Winkler în plenul reunit la Strasbourg.
„Primele victime ale acestei hotărâri sunt persoanele cele mai vulnerabile aflate în îngrijire (…) Respectul demnității umane este unul dintre principiile de bază ale statelor de drept și democratice, este un principiu care nu poate fi trecut cu vederea. Peste tot în Europa organizațiile nonguvernamentale participă, ajută la îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor, iar activitatea lor beneficiază de subvenții din partea statului, acestea având un caracter predictibil și care permite planificarea activităților de îngrijire. Parcă s-a întors roata timpului. Această decizie ne duce înapoi cu 27 de ani. Guvernul trebuie să remedieze imediat această greșeală gravă”, a spus Iuliu Winkler.
Daniela Mezey

Recomandari

Alte Articole