La inițiativa parlamentarilor UDMR, în colaborare cu alți doi parlamentari PSD, legea asistenței sociale a fost amendată în sensul reglementării funcționării internatelor sociale, oferind copiilor proveniți din familii cu posibilități reduse șansa de a primi asistență din partea instituțiilor statului, a asociațiilor sau a fundațiilor caritabile. Mai mult, noua lege permite cofinanțarea atât a organizațiilor, cât și a bisericilor ce oferă servicii sociale de tipul internatelor sociale.
„Prin modificarea noastră am introdus noţiunea de internat social, care înseamnă că părinţii nu doresc să renunţe la statutul de părinte, dar lasă instituţiilor terţe – ale statului, ale fundaţiilor- posibilitatea de a oferi o asistenţă pe termen mai scurt sau mai lung în sistem de internate. În aceste internate li se oferă o şansă copiiilor cu nevoi sociale importante şi cărora familiile nu pot să le ofere aceste nevoi”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Miercurea Ciuc liderul UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.
Pentru desfășurarea conferinței de presă a fost ales unul dintre aşezămintele preotului franciscan Böjte Csaba, care conduce Fundaţia Sfântul Francisc. Această fundație s-a implicat de-a lungul ultimilor 25 de ani în sprijinirea copiilor nevoiași, iar în prezent îngrijește aproximativ 2.600 de copii în centre de tipul internatelor sociale.
„Este binevenită legea votată de Parlament şi sperăm ca şi domnul preşedinte al României să semneze această lege, fiindcă este un pas foarte important în ceea ce priveşte incluziunea şi integrarea socială şi respectarea dreptului la egalitate a copiilor nevoiaşi, proveniţi din medii socio-culturale defavorizate şi din familii sărace. Astfel, putem să le oferim ceea ce este necesar pentru ei, prin prestarea unor servicii adaptate la nevoile lor, cum ar fi internate sociale, care acum s-au codificat şi în legea protecţiei sociale”, a apreciat reprezentantul Fundației Sfântul Francisc, Kolozsvári Tibor.
Importanța serviciilor oferite de Fundația Sfântul Francisc a fost punctată și de senatorul UDMR, Tánczos Barna, care este de părere că acestea reprezintă „un exemplu extraordinar de răspuns la nevoile manifestate la nivelul societăţii şi aceste lucruri trebuie reglementate şi la nivel de lege, de hotărâre de guvern şi trebuie să oferim un cadru legal perfect pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii ale acestor activităţi”.
În prezent, această lege a fost votată în Parlament și așteaptă promulgarea de către președintele României.
Daniela MEZEY