Cea mai scăzută temperatură din țară în această toamnă, de minus 6,2 grade Celsius, s-a înregistrat, vineri dimineaţă, la Miercurea Ciuc, urmată de minus 5,1 grade Celsius pe Vârful Omu.
Potrivit meteorologilor, minima de minus 6,2 grade Celsius a fost înregistrată la Stația Meteo Miercurea Ciuc după ora 6.30, unde a fost și brumă la sol, dar temperaturi sub limita înghețului au fost consemnate și în celelalte localități din județul Harghita, şi anume minus 4 grade Celsius la Joseni și Toplița și minus 1,3 grade Celsius la Stația Meteo Bucin.
În municipiul Odorheiu Secuiesc, termometrele au indicat singura minima pozitivă din Harghita, de 0,8 grade Celsius.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), minima de minus 6,2 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc este cea mai scăzută din țară înregistrată în această toamnă.
„Minus 6,2 grade Celsius la Miercurea Ciuc a fost cea mai scăzută temperatură din țară, inclusiv în zona montană înaltă, unde cea mai scăzută temperatură, de minus 5,1 grade Celsius, a fost la Vârful Omu. Nu este nimic anormal, este un fenomen uzual pentru depresiunile din estul Transilvaniei, unde deseori se înregistrează temperaturi mai scăzute decât la altitudini foarte mari. Vorbim despre un fenomen de inversiune termică, dar nu major. În aceste situații, când cerul devine mai mult senin iar vântul este foarte slab, răcirea radiativă este mult mai puternică”, a explicat meteorologul Robert Manta, de la ANM.
Potrivit acestuia, sâmbătă de dimineață minimele vor fi la fel de scăzute, nefiind exclus ca temperaturile să coboare ușor sub minimele înregistrate astăzi. „Nu cu mult, dar este posibil”, a precizat meteorologul Robert Manta.
Minima absolută a lunii septembrie în Harghita, de minus 10 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1977 în Miercurea Ciuc, iar maxima absolută, de 33,8 grade, a fost consemnată de meteorologii din aceeaşi localitate în anul 1952.
Daniela MEZEY