Degustări de produse tradiționale din Harghita la București și Bruxelles, de Ziua națională a produselor agroalimentare românești

Cașcaval, cârnați, șuncă, pâine de casă cu cartofi și alte produse păstrătoare ale tradiției și culturii gastronomice secuiești, preparate după rețete moștenite de-a lungul secolelor, gustoase ape minerale din Harghita și binefăcătoare ceaiuri și licori din plante medicinale pot fi degustate, astăzi, la București și la Bruxelles, de Ziua națională a produselor agroalimentare românești.      

Consiliul Județean, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Județeană și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, la inițiativa deputatului UDMR Sebestyen Csaba, participă la evenimentul dedicat Zilei naționale a produselor agroalimentare românești, organizat în incinta Palatului Parlamentului, în sala Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.
Mai mult de zece produse locale, majoritatea pregătite după rețete tradiționale – sortimente din carne, produse lactate, de panificație, alături de ape minerale naturale și preparate din plante medicinale – pot fi degustate. Pasionații de gastronomie vor găsi la stadul Hargitei și publicația „Bucătăria secuiască”, o sursă de inspirație pentru cei care sunt adepți ai diversității.
Ziua produselor agroalimentare reprezintă o bună oportunitate de promovare a produselor și a valorilor culturale harghitene, încurajează consumul produselor care contribuie la alimentația sănătoasă, respectiv contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre producătorii. Totodată, prin intermediul acestui eveniment se are în vedere protejarea patrimoniului cultural și culinar al județului Harghita”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

În paralel, în organizarea Consiliului Județean Harghita, la Bruxelles se desfășoară, marți și miercuri, un workshop pe tema politicilor de siguranță alimentară, prilej cu care este prezentată o expoziție cu degustare de produse alimentare tradiționale din județ.
Pe lângă promovarea produselor tradiționale locale, vorbim despre asigurarea acelor condiții legale, prin intermediul cărora producătorii locali își pot desfășura activitatea de producere și valorificare în condiții de siguranță”, a afirmat, la rândul său, Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.
Sărbătorită pentru prima dată în acest an, pe 10 octombrie, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost institută prin Legea nr. 168 din 12 iulie 2017. Potrivit iniţiatorilor actului normativ, stabilirea acestei sărbători are drept misiune stimularea producătorilor autohtoni, „prin valorificarea propriilor produse către consumatori şi stimularea acestora pentru a produce calitativ şi cantitativ pentru viitor”.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole