Echipele pirotehnice ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Harghita și Covasna au desfăşurat, miercuri, o misiune de distrugere a muniției neexplodată, descoperită pe raza județului Harghita cu prilejul lucrărilor agricole, de construcție sau de modernizare a infrastructurii și ridicată pe parcursul a 14 misiuni pirotehnice derulate de-a lungul anului. Cele mai multe dintre elemente de muniție detonate miercuri provin din cel de-al Doilea Război Mondial.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că misiunea de distrugere s-a desfășurat pe raza comunei harghitene Păuleni-Ciuc, „la mare depărtare de zona locuită”.
„Este vorba despre un proiectil exploziv calibru 76 mm, 2 proiectile explozive calibru 100 de mm, o grenadă de mână ofensivă, 3 grenade de mână defensive, trei lovituri de aruncător calibru 82 de mm și 7 lovituri de aruncător calibru 120 de mm”, a precizat Alina Ciobotariu.
Potrivit acesteia, operațiunea de distrugere desfășurată de echipele pirotehnice din cele două județe a fost coordonată de lt.col. Tudose Florian din cadrul ISU Covasna și s-a efectuat „în condiții de maximă siguranță”, folosindu-se o cantitate de 7 kilograme de TNT.
La finalul misiunii de detonare, echipa pirotehnică a ISU Harghita avea să fie solicitată într-o nouă misiune, a 15-a, în comuna Sărmaș, pe raza căreia au fost descoperite alte două elemente de muniţie, care au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță.
„În ultima perioadă, nu am mai avut cazuri în care nu s-a anunțat imediat la ISU descoperirea de elmente de muniție. Așa s-a întâmplat în octombrie la Lunca de Jos, când au fost decoperite cele 7 bombe de aruncător de lucrătorii de la CFR, care au sistat activitatea și imediat au solicitat sprijinul echipajului specializat, așa s-a întâmplat și astăzi la Sărmaș” a menționat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita.
Totodată, a ținut să readucă în atenția populației principalele reguli pe care trebuie să le respecte în cazul în care descoperă elemente de muniție.
„Este știut faptul că muniția neexplodată reprezintă un real pericol. Sunați imediat la 112, nu le mișcați din locul în care au fost descoperite, nu le atingeți, nu le loviți, nu lăsați copiii în preajma lor și în nici un caz nu le introduceți în foc”, a conchis Alina Ciobotariu.
Harghita este una dintre zonele din țară în care cele două conflagrații mondiale au cunoscut desfășurări masive de trupe, cu cantități însemnate de armament și muniție, lăsându-și urmele îngropate în glie.
Daniela MEZEY