Aproximtiv 2.000 de pelerini din Ungaria ajung cu două trenuri speciale la Şumuleu-Ciuc, cu ocazia Rusaliilor

Aproximativ 2.000 de pelerini din Ungaria care participă la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc au ajuns, în acest an, în judeţul Harghita, cu două trenuri speciale și au fost cazați de rude şi localnici, hotelurile şi pensiunile fiind rezervate cu câteva luni în urmă, unele chiar cu un an, la finalul procesiunii din 2016.

Primul tren – „Boldogasszony” (echivalentul denumirii latinești „Beata Virgo” în limba maghiară – „Binecuvântata Fecioară”), care are în componență o locomotivă și 17 vagone aparținând Căilor Ferate Maghiare (MAV) a ajuns la Gheorgheni joi seară, cu o întârziere de 120 de minute, la ora 22.48.
Vineri dimineață, trenul a pornit, în excursie, spre localitatea Ghimeș-Făget, unde pelerinii au participat la o slujbă religioasă la Biserica Contumaţi – cea mai veche din localitate – şi apoi au mers în pelerinaj la „Granița de o mie de ani”, cea mai estică a fostului Imperiu Austro-Ungar.
Seara, turiştii s-au întoars în Gheorgeni, s-au odihnit peste noapte, iar sâmbătă dimineaţă, „Boldogasszony” este primul tren cu pelerini așteptat în gara Miercurea Ciuc, la ora 8.43.
Cea de-a doua garnitură feroviară, cu aproape o mie de pelerini din Ungaria, are și ea în componență 17 vagoane și a intrat în țară vineri, prin localitatea Valea lui Mihai.
La Siculeni, garnitura s-a separat: nouă vagoane („Rapidul Secuiesc”) din cele 17 au rămas în gara din localitate, iar celelalte opt („Expresul de Șumuleu”) și-au continuat călătoria până la Bixadul Oltului.
Pelerinii care au înnoptat, vineri spre sâmbătă, în localităţile Bixadul Oltului, Băile Tuşnad, Tușnad Sat, Sântimbru și Sâncrăieni vor fi aduși la Miercurea Ciuc de „Expresul de Șumuleu”, la ora 9.41, iar cei care și-au petrecut noaptea în localităţile Izvorul Olt, Cârța, Dăneşti, Racu, Mădăraş şi Siculeni vor ajunge în municipiul reședină al județului Harghita cu „Rapidul Secuiesc”, la ora 9:59.
De la gara din Miercurea Ciuc, pelerinii vor porni, în grupuri, pe jos către locul procesiunii.
Potrivit obiceiului, odată intraţi în județul Harghita, pelerinii au fost așteptați în gările principale de pe traseu, indiferent cât de târziu au ajuns, cu fanfara, care a intonat imnurile secuiesc și cel al Ungariei, localnicii îmbrăcați în port popular, fluturând drapele secuilor și tricolore roșu-alb-verde, oferindu-le oaspeților palincă și colac secuiesc.
Despre Şumuleu, fosta reşedinţă executivă a scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Casin până în 1876, în prezent un cartier al oraşului Miercurea Ciuc, se știe că a devenit locul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de Sud-Est, închinat Fecioarei Maria.
Dacă înainte de 1990 majoritatea celor care veneau în procesiune la Şumuleu erau de religie romano-catolică, în ultimul deceniu pelerinajul a căpătat o amploare fără precedent, transformându-se într-un eveniment al creştinătăţii.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole