Trenuri întârziate până la patru ore, copaci doborâți de vânt pe carosabil, linii de înaltă tensiune rupte și un peisaj realmente hibernal la începutul celei de-a treia decade a lunii aprilie. Acesta este, în mare, bilanțul ninsorilor și viscolului din ultimele 30 de ore în Harghita.
Circulaţia feroviară pe magistrala 400 a fost întreruptă mai multe ore, joi, între staţiile Sânsimion şi Băile Tuşnad, după ce un arbore s-a prăbușit pe linia de cale ferată, smuls din rădăcini de vântul puternic.
„Toate trenurile care au circulat în timpul nopţii de marți spre miercuri au avut întârzieri din cauza problemelor din Braşov, iar (joi- n.a.) dimineață au fost probleme la noi (în Harghita – n.a.), între Sânsimion și Băile Tuşnad. Două trenuri au fost oprite în stațiile Sâncrăieni şi Sânsimion, iar altele, care tranzitează Harghita și care au fost oprite în stațiile CFR din Covasna, au fost așteptate ore întregi de călători. Cea mai mare întârziere, de 240 de minute, a înregistrat trenul InterRegio 1644 Beclean-Bucureşti, staţionat la Tuşnad Sat”, a detaliat șeful Poliției Transporturi Feroviare Harghita, Constantin Nuț.
Tot în cursul dimineții, circulația pe DN 12 C a fost blocată, după ce un brad de mari dimensiuni, încărcat cu zăpadă grea, apoasă, a fost doborât de vânt la aproximativ doi kilometri de la ieşirea din stațiunea Lacu Roșu către Gheorgheni.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a relatat că anunțul a fost făcut prin 112 de un conducător auto care, cel mai probabil, a fost obligat să se întoarcă din drum și să opteze pentru o rută ocolitoare. Drumarii au fost nevoiți să taie copacul cu drujbele, pentru a degaja carosabilul, circulația fiind reluată după aproximativ o oră.
De miercuri la prânz, de când a început să ningă în județ, drumarii au fost la datorie, au acționat continuu pe drumurile naționale cu 14 utilaje cu lamă și au împrăștiat, în ultimele 30 de ore peste 300 de tone de sare pe șosele. În cursul nopții au tractat mai multe tiruri rămase în pantă, care riscau să blocheze circulația, iar din cauza ninsorilor abundente, traficul pe DN 15 Toplița-Borsec a fost restricţionat timp de o oră și jumătate pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 tone, pentru a permite drumarilor să îndepărteze zăpada de pe carosabil.
În Harghita ninge fără oprire și meteorologii susțin că episodul de de iarnă continuă.
Potrivit acestora, cerul va rămâne acoperit și în cursul zilei de vineri, când va ninge și se vor mai depune câțiva centimetri de zăpadă peste stratul consistent așternut – 40 cm la Bucin, 24 cm la Joseni, 19 cm în Miercurea Ciuc – iar temperaturile maxime nu vor depăși 1-2 grade Celsius.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, cerul se va degaja și vremea se va răci accentuat, coborând mercurul în termometre până la minus 8, chiar minus 10 grade Celsius în zona depresionară. În Harghita, vremea rece se va menține până luni, inclusiv.
„Este un pasaj rece anormal oarecum, generat de o masa de aer arctic ce a coborât în nordul Europei și a afectat o mare parte a continentului, dar temperaturi negative au mai fost în ultimele săptămâni, când zilele calde au alternat cu cele reci. Este la fel de anormal ca regimul termic din februarie, când s-au înregistrat 20 de grade Celsius și chiar mai mult; vremea este schimbătoare în general primăvara și toamna, dar anul acesta a exagerat un pic”, a spus meteorologul Udo Rekart de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.
El a adăugat că temperaturile își revin ușor duminică, atunci maximele vor ajunge la 6-7 grade, iar minimele vor fi curpinse între minus 1 și minus 4 grade Celsius. Vor mai fi câteva precipitații slabe, iar o încălzire mai consistentă este așteptată de marți încolo.
Daniela MEZEY