La evenimentul care a marcat încheierea proiectelor culturale „Dăinuind prin artă şi tradiţie” şi „Tradiţie şi măiestrie”, aflate la cea de-a treia ediţie, ambele derulare de Asociaţia Social Educativă Andrei Şaguna a Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei şi finanţate de Consiliul Judeţean Harghita, copiii au susținut un spectacol care a încântat numeroasa audiență cu dansurile populare, cântecele și colindele românilor.
Părintele Cristian Cristinoi, președintele Asociaţiei Social-Educative Andrei Şaguna a precizat că la cele două proiecte, care s-au derulat la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, au participat 100 de copii români din municipiul reședință al județului Harghita. Ei au învățat să picteze icoane pe sticlă şi dansuri populare, alături de alți aproape 400 de elevi implicaţi în diverse activităţi patronate de Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei.
El a punctat că astfel de activități extrașcolare, menite să păstreze și să promoveze portul, dansul și tradițiile românilor sunt binevenite, în condițiile în care „până la aceste proiecte, în localitate, de copiii aceştia ai noştri nu s-a îngrijit nimeni”.
„Acum avem grijă de dansurile populare, avem grijă de portul popular, ne îngrijim de tradiţia noastră românească şi încercăm la toate evenimentele, festivităţile, fie ele laice, fie religioase, să nu ne dezlipim de portul popular. (…) Copiii petrec timp îndelungat cu tradiţia, cu folclorul, cu lucrurile acestea frumoase, încercăm să-i dezlipim de la alte mijloace care nu duc înspre bine, mă refer aici la faptul că generaţia aceasta poate face prea mult uz de internet, de anumite jocuri care de multe ori îşi impregnează şi îşi pun amprenta asupra formării psihicului uman”, a spus părintele Cristian Cristinoi.
La spectacolul intituat „Creştini în sărbătoare”, prezentat joi seara la Cercul Militar din Miercurea Ciuc, cu prilejul încheierii proiectelor culturale „Dăinuind prin artă şi tradiţie” şi „Tradiţie şi măiestrie” au participat și copii de la alte cercuri ale Centrului Cultural Miron Cristea, astfel că publicul numeros s-a putut bucura de cântece, poezii, dansuri, mici scenete, de o expoziție de icoane pe sticlă, dar și de tradiționalele colinde românești, care dau farmec sărbătorilor de iarnă.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, prezent la eveniment, a afirmat că „rugăciunea şi cântecul” reprezintă cea mai eficientă modalitate de apropiere și „ne fac viaţa mult mai plină şi mai frumoasă”.
„Tradiţiile trebuie păstrate, cultura trebuie promovată şi ne mândrim când vedem copii în portul popular care ne reprezintă. Eu sper că activitatea asociaţiei (Asociaţia Social Educativă Andrei Şaguna a Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei – n.a.) să aibă în continuare rezultate bune, ca şi până acum. Puteţi conta pe Consiliul Județean, noi punem accent pe proiectele culturale care întăresc o comunitate, prin care copiii au posibilitatea de a se exprima şi, totodată, crează momente în care putem să ne simţim bine împreună. (…) În ciuda faptului că bugetul este limitat, vom pune accent pe activităţile culturale, cele pentru tineret şi chiar împreună cu bisericile, pentru că la construirea comunităţilor au rol important şi bisericile”, a declarat Borboly Csaba.
Sala e festivități a Cercului Militar din Miercurea Ciuc a fost neîndestulătoare pentru publicul numeros prezent la evenimentul onorat cu prezența și de PS Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, care i-a binecuvântat și le-a dăruit tuturor tinerilor artiști daruri constând din dulciuri, fructe și articole de îmbrăcăminte.
490 de copii români din Miercurea Ciuc participă la activitățile extrașcolare organizate la Centrul Cultural Miron Cristea, ce se desfășoară în cadrul cercurilor de sculptură, pian, limba italiană, pictură de icoane pe sticlă, dansuri populare, dansuri moderne și de societate și astronomie, activităţi patronate de Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei.
Daniela MEZEY