Creații ale persoanelor cu dizabilități prezentate la o expoziție caritabilă de Crăciun, în Miercurea Ciuc

Sute de produse create de persoanele cu dizabilități din județul Harghita au fost expuse spre vânzare, miercuri, la o expoziție caritabilă de Crăciun, organizată sub genericul „Crăciunul, ocazie binecuvântată pentru sărbătorirea persoanelor cu dizabilități”

Aproximativ 100 de copii și tineri, reprezentând 25 de centre aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, fundații și asociații care au în grijă persoanele cu dizabilități din județ și-au etalat exponatele la standurile amenajate sub coloanele Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Majoritatea au fost decorațiuni de iarnă.
Un îngeraș cu aripi dantelate, cu cap dintr-o mică sferă de polistiren, cu ochi din mărgele și rochiță dintr-un șervețel de pus sub ceașcă cu broderie pe margini zâmbește larg cumpărătorilor; un con de brad vopsit în alb ține loc de trup omului de zăpadă gata să fie agățat în pomul de Crăciun,  împreună cu globuri migălite cu mici perle colorate și panglici aurii, ori mai speciale, confecționate din împletituri de ață sau din bucăți de săpun sculptate în forme diferite.
Brazii stilizați, lumânările în diferite forme și culori ori felicitările sunt la mare căutare în această perioadă, la fel și călduroasele fulare, căciulițe, șoste și mănuși tricotate din lână în culori vesele.
Am mai făcut oameni de zăpadă din sfoară înfășurată pe baloane, apoi le-am spart și au ieșit așa, frumoase. Nu a fost greu, ne-am distrat, ne-am simțit bine și vrem să le compere oamenii, să le ducă acasă de sărbători”, a spus Ana-Maria, instituționalizată într-un centru de plasament din județ.
Micile daruri care au acumulat în ele ore, chiar săptămâni de muncă, par a fi creațiile unor designeri, și nu ale unor tineri și copii și tineri cu deficiențe, foarte deschiși, care își doresc să demonstreze că imaginația și îndemânarea lor nu este mai prejos decât a altora.
Fericirea le luminează chipurile când cineva le cumpără produsele, răspund cu mare amabilitate oricărei întrebări, iar mulțumirile adresate cumpărătorilor nu mai contenesc. Pe niciuna dintre creațiile lor nu a fost atașat prețul, fiecare a dat atât cât a crezut de cuviință, pentru că adevărta lor bucurie este să se simtă folositori și să capteze atenția celor din jur.
Încep să se pregătească încă din august, sunt nerăbdători și vin aici, la târg, cu mari speranțe: oare felicitarea mea va pleca undeva, podoabele mele vor împodobi un brad într-o casă? Și dacă un produs din zece se vinde, ei sunt foarte fericiți”, a dezvăluit educatoarea unei fundații care are în grijă persoane cu dizabilități.
Banii obținuți din vânzarea produselor vor fi folosiți pentru cumpărarea de materiale cu care membrii centrelor și asociațiilor își vor ocupa timpul creând alte produse, dar și pentru cadourile și serbările de Moș Crăciun, care se vor organiza pentru copiii cu deficiențe.

„Dăruind vei dobândi!” (Părintele Nicolae Steinhardt)

De Ziua Internațională a Solidarității Umane, sărbătorită anual la 20 decembrie, participanții la expoziția caritabilă de Crăciun își doresc ca autoritățile statului să își canalizeze eforturile pentru o societate deschisă și mai apropiată de persoanele cu dizabilități, fără temeri și fără prejudecăți. Și mai presus de toate, să depășească statutul de „povară” și să devină contribuabili.
Potrivit statisticilor, persoanele cu dizabilități care trăiesc în Harghita reprezintă 4% din populația județului și doar 1% dintre ele sunt încadrate în muncă.
Noi, în România, nu sprijinim munca, ci nemunca, în loc să fie contribuabil, o persoană cu handicap este o povară. În alte țări, statul sprijină persoanele cu dizabilități, le creează locuri de muncă, în timp ce statul român încurajează statul acasă. Se dau ajutoare în prostie, dar omul nu este ajutat să se integreze prin muncă. Noi nu vrem să primim peștele, să ne dea undița cu care să-l prindem, nu vrem să fim asistați, doar să avem unde să muncim”, a spus Fiko Csaba, președintele de onoare al Asociației Handicapaților Fizici din Harghita.
Și mai au o rugăminte, adresată societății, în special oamenilor „normali”, un apel la bunăvoință, înțelegere, acceptare și la respect reciproc.
Mentalitatea celorlalți, a oamenilor normali față de persoanele cu dizabilități trebuie să se schimbe, să fie mai deschiși. Dizabilitatea de care suferim ne provoacă teamă prin ea însăși și faptul că există oameni care se apropie de noi, ne dă curaj și încredere și asta este foarte important pentru noi. Fiți solidari cu noi, puteți să faceți asta lăsând libere locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități, veniți la evenimentele noastre, ca cel de astăzi, pentru că, dacă vă veți face curaj, veți fi mai bogați, veți primi mai multă iubire decât cea cu care sunteți obișnuiți. Astăzi este Ziua Mondială a Solidarității și cu gânduri bune vă urez Crăciun fericit”,a conchis Incze Zsuzsanna de la Asociația Handicapaților Fizici Harghita.
Expoziția caritabilă de Crăciun a persoanelor cu dizabilități desfășurată la Miercurea Ciuc a fost organizată de DGASPC și Asociaţia Handicapaţilor Fizici din județul Harghita.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole