Deputatul Constantin Codreanu (PMP): „Strategie pentru românii din afara graniţelor există, dar din păcate rămânem doar la nivelul vorbelor”

Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor în Camera Deputaţilor, Constantin Codreanu, și-a exprimat public regretul că cea de-a XV-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului nu se bucură de interesul cuvenit din partea Președinției și al Guvernului României.

Problemele supuse dezbaterilor afectează grupuri de români din comunitățile istorice și ar trebui să fie în atenţia celor care conduc statul român”, a subliniat Codreanu.
Deputatul PMP susține că există o strategie pentru românii de peste hotare, dar nu este pusă în practică și, cu toate că importanța lor pentru statul român este „evident crucială”, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni i s-a alocat cel mai mic buget din Guvernul României.
Strategie pentru românii din afara graniţelor există, dar din păcate rămânem doar la nivelul vorbelor şi uităm să trecem şi la nivelul faptelor, iar legat de importanţa românilor din afara României pentru stratul român, este evident că este crucială, pentru că vorbim de 10 milioane de români în afara României, lucru amintit chiar în strategia pe care a elaborat-o Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (…) Iar noi ne învârtim în jurul cozii pentru românii din afara graniţelor ţării şi am creat un Minister care are cel mai mic buget din Guvernul României şi, în loc să ne lăudăm cu acţiuni pe care le întreprindem , ajungem să ne lăudăm cu fonduri pe care nu le dăm pentru acţiunile care se întâmplă în afara României, pentru românii noştri din diaspora, din comunităţile istorice şi din Republica Moldova”, a afirmat Constantin Codreanu.
Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor în Camera Deputaţilor a evidențiat că în Serbia, la un eveniment similar, au fost prezenți preşedintele țării, miniştri, premierul, iar Ungaria își sprijină conaționalii din afara țării cu sume consistente ori de câte ori se orgnizează evenimente care prezintă importanță pentru ei.
Efortul pe care îl depun organizatorii (Universității de Vară de la Izvoru Mureșului – n.a.) este de lăudat. Păcat că a fost sub semnul întrebării această ediţie şi sper ca în 2018, atunci când marcăm Centenarul Marii Uniri, să existe nu doar mai mult interes, ci şi mai mult sprijin, nu doar financiar, ci şi instituţional şi să ne regăsim aici într-un număr mult mai mare”, a conchis Constantin Codreanu.
La lucrările Universității au fost invitați conducătorii statului român, parlamentari și oameni politici de pe cele două maluri ale Prutului, miniştrii, lideri ai organizațiilor românești din Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania și Macedonia, conferenţiari din centre universitare ale României şi Republicii Moldova și lideri de opinie din Diaspora.
Cursanţii universității, din țară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia sunt tineri studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.
Universitatea de Vară Izvoru Mureşului, a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român” atât prin participanţi -tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară -, prin temele abordate, cât şi prin corpul conferenţiarilor format din elita universitară şi culturală românească, dar şi prin prezenţa unor importanți oameni politici din România.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole