Feerie în Parcul Central, la Festivalul Luminii

Sute de locuitori români și maghiari din Miercurea Ciuc s-au bucurat împreună, sâmbătă, de o seară magică. Odată cu lăsarea întunericului, Parcul Central s-a transformat într-un loc de poveste: 7.500 de lumânări s-au aprins pe alei, conturând din nou bucuria lucrurilor mărunte, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Luminii.

Profund ancorați în viața modernă, mereu în competiție cu ceilalți și cu noi înșine, setați pe butonul „pe repede înainte”, niciodată mulțumiți de ceea ce avem, uităm de multe ori să ne bucurăm de o plimbare, de clipele petrecute împreună cu prietenii, uităm să comunicăm și să ne apropiem unii de alții, înstrăinăndu-ne din ce în ce mai mult.
Astfel, cercetașii de la Centrul Local „Orion” din municipiu au hotărât ca anual, timp de câteva ore, să ne amintească de lucruri care ne deconectează de la agitația zilnică și ne aducă în față minunile mărunte, dar pline semnificație ale prezentului, într-un spațiu în care fiecare poate să redescopere lucrurile care îl fac mai fericit.
Vrem să rememorăm micile bucurii din viaţa noastră şi cât de importante sunt ele pentru noi”, spunea Sergiu Bucur, lider în Centrul local „Orion” din Miercurea Ciuc al Cercetașilor României.
Tema aleasă pentru cea de-a XII-a ediție a festivalului a fost „Comunitatea”, sub toate aspectele, cu oamenii, cu interesele, credințele și aspirațiile lor universale.
Ne-am gândit să facem o paralelă între ideea de comunitate şi Univers, pentru că totul se aseamănă: şi o comunitate, un oraş, seamănă exact cu Universul. Şi de aici şi tema astronomică”, a explicat Sorin Bota Andrei, și el lider în Centrul „Orion”.
Așa se face că una dintre aleile parcului a fost transformată într-o expoziţie dedicată „Sistemul solar” – apreciată la superlativ de localnici-, realizată cu spijinul Asociației „Ucenicul Astronom”.
Este una dintre cele mai noi expoziţii, la care datele specifice, cele tehnice sunt de ultimă oră, iar calitatea grafică îmi dă şi acum fiori. În cadrul acestei expoziţii, mitologia şi tehnologia îşi dau mâna, pentru că pe fiecare planşetă, unde este prezentată fiecare planetă, se găseşte un cod QR, iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil, fiecare poate să afle de unde vine denumirea şi care este legenda planetei”, afirma Cosmin-Sorin Micloș, membru fondator al „Ucenicului Astronom”.
Iar la apusul soarelui, curioșii au putut privi cerul printr-un telescop astronomic, cercetând planeta Jupiter și stele alfa din constelaţii, atât cât au permis norii și locația.
Încercăm să împletim fantasticul cu realul şi să reamintim tuturor celor care participă cât de important este să visezi din când în când”, adăuga Sergiu Bucur.
Tabloul de poveste a fost întregit de „tunelul luminii” și de orăşelul cu blocuri luminate – întruchiparea căminului și lucrurile dragi nouă -, care a evoluat și a devenit o mică metropolă, în mijlocul căreia se înalță un castel – locul unde fiecare vis poate deveni realitate.
La Festivalul Luminii, cercetașii au lansat, în premieră, și o campanie împotriva defrișărilor, prezentă într-o formă inedită: o Românie – în urmă cu două secole pe jumătate acoperită cu păduri seculare-, care devine de la un an la altul mai aridă. Mesajul hărților incandescente ale cercetașilor este alarmant și dezolant, deopotrivă: dacă în secolul al XIX-lea 46 la sută din suprafața României era acoperită de păduri, acum doar 21 la sută din teritoriu mai este umbrit de codri.
Ironic este că folosim hârtie, dar este hârtie reciclată totuși, dar am zis că mesajul trebuie să fie puternic și am folosit culorile verzi și roșii. S-a tăiat în neștire, este o diferență de 24-25 la sută între secolul XIX și secolul XXI. Este incredibil și ni s-a părut că se leagă foarte mult de ceea ce facem noi ca cercetași—ecologie, educație non-formală pentru copii”, a precizat Sorin Andrei Bota.
Atrași de atmosfera magică, mulți tineri absolvenți frumoși, în ținută de gală, au părășit banchetul de final de liceu, pentru a se pierde, preț de câteva zeci de minute, pe aleile luminate feeric.
A fost bucurie la Festivalul Luminii, s-a râs mult, s-a cântat, iar atmosfera prietenoasă a dat la iveală câte un gând bun de la fiecare, chiar și de la cei mai puțin sociabili. „În fiecare an sunt şi oameni cu care interacţionăm mai greu şi atunci ne-am gândit să mergem noi la ei, nu să vină ei la noi, şi cerem un autograf sau un gând bun de la orice trecător, căruia, poate, i-am trezit o stare”, arăta Sorin Bota Andrei.
Mesajul transmis de cercetași este acelaşi în fiecare an: să fim mai puțin superficiali, mai atenți la nevoile celor din jur și mai buni unii cu alții, să observăm și să apreciem frumusețea care ne înconjoară și să conștientizăm că lucruri aflate la îndemâna oricui pot crea oricând o atmosferă agreabilă, oferind celor din jur și nouă înșine „bucuria lucrurilor mărunte”.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole