Câteva sute de locuitori din municipiul Gheorgheni au manifestat, joi după-amiază, pentru creșterea gradului de siguranţă publică. La sfârşitul săptămânii trecute, scandalizați de nenumăratele furturi comise de romii din localitate, localnicii s-au revoltat, iar conflictul a degenerat în bătăi și incendierea unei case și a unor anexe ale romilor. Echipe mixte de poliţişti şi jandarmi patrulează încă în zona locuită de comunitatea de romi.
Aproximativ 600 de localnici s-au adunat în fața Casei de Cultură din Gheorgheni, cerând autorităților locale și a instituțiilor abilitate să asigure liniștea și ordinea publică mai multă vigilență în privința siguranței urbei. De asemenea, le-au solicitat să nu mai „închidă ochii” la infracțiunile care se comit și să-i sancționeze pe cei nesocotesc legea, fără să țină cont de etnie.
„În Gheorgheni, în acest moment, nu există un conflict între minoritatea romă şi locuitorii oraşului. O singură problemă este, creată de cei care de ani de zile nu respectă legea, ne fac foarte multe necazuri, ne fură şi îşi bat joc de autorităţile statului. Am ajuns acolo că spunem: Gata, ajunge! Trebuie să se termine cu comportamentul acesta. De aceea am organizat acest miting prin care dorim să fim solidari cu conducerea oraşului, cu organele Poliţiei şi Jandameriei, rugându-i să-şi facă datoria conform legii, să vină în sprijinul cetăţenilor, dacă e nevoie să întărească echipele, dacă au nevoie de ajutorul populaţiei, vom reacţiona pozitiv”, a spus Bajkó Tibor, unul dintre organizatorii manifestației.
Totodată a făcut apel şi la reprezentanţii comunității de romi din localitate, să vină în spijinul locuitorilor și să se alăture solicitărilor lor.
„Comportamentul celor care ne-au creat aceste probleme nu fac cinste nici minorităţii rome, nici locuitorilor oraşului, nici judeţului Harghita”, a adăugat acesta.
Un alt organizator a precizat că diminuarea considerabilă a gradului de siguranţă în municipiu se datorează anumitor familii, „indiferent de etnie, care au înţeles să trăiască pe spinarea locuitorilor urbei şi nu împreună cu ei”.
„Şi în acest caz, s-a petrecut ce nu s-a întâmplat de sute de ani: oamenii au recurs la o autosoluţionare a problemei şi s-a întâmplat un lucru nefericit, au fost agresate anumite familii, unele care nu aveau nicio vină. Această manifstaţie nu este una de incitare a spiritelor, ci de a calma oamenii şi de a spune că agresivitatea nu este o soluţie, singura soluţie fiind cea legală, impusă de către institutiile competente”, a explicat Bajkó László.
Primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán, a declarat, la rândul său, că „în fiecare comunitate sunt oameni certaţi cu legea” şi pentru că în ultima vreme s-au comis lucruri care i-au nemulțumit locuitori, sunt îndreptățiți să reclame „creşterea gradului liniştii şi ordinii publice”.
Cauza care i-a scos pe oameni, joi, în stradă şi care i-a determinat pe unii localnici, la sfârșitul săptămânii trecute, să incendieze o casă de locuit şi o anexă gospodărească iar apoi, într-o altă zonă a oraşului, mai multe baloturi de paie a fost un furt comis de doi minori romi, ambii de 15 ani. Aceștia au sustras din maşina unui localnic de 78 ani, oprită într-o intersecţie pentru a acorda prioritate unui alt autovehicul, suma de 30.000 de lei dintr-o borsetă aflată pe scaunul din dreapta șoferului.
„Sigur că am acţionat imediat, am identificat autorii infracţiunii de furt, apoi am acţionat pentru evitarea victimizării vreunei persoane, am restabilit ordinea şi liniştea publică şi în seara aceleaşi zile, şeful IPJ Harghita a dispus instituirea unei zone de siguranţă publică, la care suntem sprijiniţi de colegii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Tg Mureş. După aceste evenimente a fost înregistrat un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, pe de o parte şi de distrugere în formă calificat, pe de altă parte, în care continuăm activităţile de cercetare şi investigaţie”, a menționat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, Gheorghe Filip.
La finalul manifestației, s-a dat citire unei petiţii în care i se cere primarului să ia măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă publică, între acestea și montarea de camera de luat vederi în oraş.
Daniela MEZEY