Aproximativ trei hectare de cioate şi puieţi de brad din plantație și regenerare naturală ard, vineri, în zona Harghita-Mădăraş, existând riscul ca focul să se extindă la pădurea masivă, aflată la o distanță de aproximativ 20 de metri de focare. Zeci de pompieri militari și civili, pădurari și localnici intervin pentru localizarea și stingerea incendiului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că la faţa locului acţionează două echipaje de pompieri de la Detașamentul Miercurea Ciuc cu două autospecile de primă intervenție și autoșenilta din dotare, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din localitățile Mădăraş, Siculeni și Racu, în jur de 10 pădurari de la composesoratele Racu și Gârciu și mai mulți localnici.
Intervenția pompierilor militari și civili este dificilă, din cauza terenului de munte accidentat, inaccesibil autospecialelor cu apă de mari dimensiuni ale pompierilor militari.
Dacă în prima fază s-a inervenit exclusiv cu mijloace manuale: mături, măturoaie și lopeți, serviciile voluntare au reușit să care în zonă rezervoare cu apă, cu ajutorul mașinilor de teren și chiar să urce pantele cu autospeciale cu apă de mici dimensiuni.
„SVSU Mădăraș acționează cu 20 de voluntari, două mașini de teren și o motopompă, SVSU de la Siculeni cu o autospecială și SVSU Racu cu 2 autospeciale și 10 voluntari – autospecialele lor cu apă sunt mai mici decât ale pompierilor militari și au reușit să urce la zona incendiată. Pompierii militati acționează, la rândul lor, cu saci de stingere cu apă, speciali pentru zonele greu accesibile – fiecare sac are aproximativ 25 de litri de apă, seamănă cu un rucsac prevăzut cu o țeavă asemănătoare stingătoarelor de incendiu, pe care pompierii îl pot căra în spate până la focare”, a explicat Alina Ciobotariu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, după aproximativ două ore pompierii au reușit să localizeze incendiul, limitând riscul de propagare a flăcărilor la pădurea masivă de brad din imediata vecinătate.
„Incendiul a fost localizat, vântul s-a domolit în intensitate, dar este nevoie să ia fiecare cioată și să stingă fiecare focar, să nu se propage”, a mai spus Alina Ciobotariu.
Daniela MEZEY